μεταφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αγγίζουν τα «τρωκτικά» του υπουργείου Οικονομικών


Αγγίζουν τα «τρωκτικά» του υπουργείου Οικονομικών

Αγγίζουν τα «τρωκτικά» του υπουργείου ΟικονομικώνΣε... φέιγ βολάν έχουν μετατραπεί τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών που μοιράζονται επ' αμοιβή από εταιρείες «δημοσίων σχέσεων».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εντόπισε και δεύτερη περίπτωση διαρροής στοιχείων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά στο κύκλωμα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που οργανώνει την επιχείρηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη εταιρεία διέθετε...
κατάλογο με τον 5 εκατομμύρια εγγραφές. Εκτιμάται ωστόσο ότι η συνολική λίστα που έχει διαρρεύσει συμπεριλαμβάνει περί τις 280 εκατομμυρία εγγραφές! Οπως δήλωσε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., «όλες οι λίστες προέρχονται από την ίδια ''μήτρα'', αυτήν του υπουργείου Οικονομικών».
Η επιχείρηση επικοινωνίας και μάρκετινγκ διατηρεί έδρα στο κέντρο της Αθήνας. Μέσω των ιστοσελίδων της διαφήμιζε μάλιστα την... εξειδίκευσή της στο μάρκετινγκ μέσω βάσεων δεδομένων (DataBase Marketing). Υστερα από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Δίωξης, ο 45χρονος ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπός της συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης, κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας παραπάνω από 13.000 GB.


Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., τα στοιχεία που διέθετε η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλάμβαναν κομμάτια από τις λίστες που είχαν στη διάθεσή τους οι υπόλοιποι συλληφθέντες για παρόμοιες υποθέσεις. Για το λόγο αυτό, οι αξιωματικοί θεωρούν ότι ο άρτι συλληφθείς είχε πιο άμεση πρόσβαση στην "μήτρα" των στοιχείων.
Μετά τα προηγούμενα «κρούσματα» αγοραπωλησίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι αστυνομικοί άρχισαν να ψάχνουν και για άλλες εταιρείες που διακινούν λίστες με στοιχεία εισοδήματος, περιουσίας και άλλα οικονομικά δεδομένα. Σύντομα έφτασαν σε πληροφορίες που ανέφεραν ότι εταιρεία εμπορεύεται παράνομα τέτοια στοιχεία. Στη διερεύνηση της υπόθεσης και στις σχετικές έρευνες συμμετείχε μάλιστα ανώτατο στέλεχος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε την έδρα της εταιρείας σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της. Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προχθές, Τρίτη. Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν σε τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές ψηφιακές βάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρίσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφωνικών συνδέσεων, ποσά εισοδημάτων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ), για τα οποία η εταιρεία δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Τρεις σκληροί δίσκοι
Οι ειδικοί κατέσχεσαν τρεις εσωτερικούς σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 13.200 GB, οι οποίοι θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
Σε βάρος του 45χρονου ιδιοκτήτη που συνελήφθη σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η έρευνα των αξιωματικών της Δίωξης συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση και διάθεσή τους.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμη τρία άτομα (τέσσερα συνολικά) έχουν συλληφθεί για εμπορία και διακίνηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα οποία αποκόμιζαν υψηλά κέρδη. Η συνολική λίστα των 280 εκατ. εγγραφών, που φέρεται να διαθέτει η εταιρεία στην οποία έγινε ο έλεγχος προχθές, εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ.
ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Φύλλο και φτερό στοιχεία και μαρτυρίες
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από συγκεκριμένους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ενέχονται στην κλοπή και τη διακίνηση των φορολογικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η... «περίοδος χάριτος» τελειώνει για τους επίορκους υπαλλήλους, που έχουν φροντίσει να μετατρέψουν τα στοιχεία των φορολογουμένων σε «χρυσωρυχείο» για τους ίδιους.
Τα απανωτά «χτυπήματα» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε εταιρείες που διακινούν τις περίφημες αυτές λίστες έχουν φέρει αποτελέσματα ως προς τον εντοπισμό της «μήτρας» της διαρροής.
Οι μαρτυρίες των συλληφθέντων για την ίδια υπόθεση (ένας εκ των οποίων φέρεται να παρέπεμψε στον 45χρονο που συνελήφθη προχθές), αλλά και οι πληροφορίες του περιβάλλοντός τους έχουν προσανατολίσει ήδη τους εξειδικευμένους αξιωματικούς.
Την ίδια στιγμή, πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και υπολογιστές εξετάζονται εξονυχιστικά και η Δίωξη έχει κάνει «φύλλο και φτερό» κάθε πιθανό στοιχείο που οδηγεί στους δράστες και κατ' επέκταση στους ενδιαφερομένους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται υψηλόβαθμοι υπάλληλοι. Οι πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεργάζονται με κατώτερους υπαλλήλους που εργάζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στόχος της υφαρπαγής των δεδομένων ήταν να τα προωθήσουν στην αγορά... ως προϊόν προς πώληση.
Η διαδικασία της υποκλοπής πιθανολογείται ότι έγινε με απλή αντιγραφή, δηλαδή με ένα «στικάκι», καθώς οι περισσότεροι από τους υπολογιστές στους οποίους βρίσκονται τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Την ίδια στιγμή αναζητείται και το μέγεθος της διαρροής, σε πόσα χέρια δηλαδή βρίσκεται η λίστα ή μέρος της που έχει «φύγει» από το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: