μεταφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος να γίνει Ισλανδία. Να χρεοκοπήσει τις τράπεζές της!


του Κώστα Λαπαβίτσα 
Η κρίση της Κύπρου είναι, όπως ήταν και η κρίση της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας, κυρίως τραπεζική κρίση. Η ‘λύση’ που προωθείται από την τρόικα στην Κύπρο όμως, είναι σαφώς χειρότερη από τις άλλες δύο. Απειλεί να καταστρέψει την κυπριακή οικονομία και να αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ.
Το πρόβλημα και στις τρεις αυτές χώρες προήλθε από το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα, καθώς ο δημόσιος τομέας έχει σχετικά χαμηλό χρέος και δεν ευθύνεται για την κρίση. Η οικονομική καταστροφή προήλθε από τις τράπεζες, αλλά το βάρος καλείται να το σηκώσει το δημόσιο και η κοινωνία συνολικά.
Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου οκταπλάσια του ΑΕΠ, όπως και ο ιρλανδικός, ενώ ο ισλανδικός ήταν ακόμη μεγαλύτερος όταν χτύπησε η κρίση. Στην Ισλανδία [2] οι τράπεζες δανείζονταν διεθνώς για να παίξουν στις αγορές παραγώγων, ενώ στην Ιρλανδία για να κερδοσκοπήσουν στα ακίνητα. Στην Κύπρο προσέλκυαν καταθέσεις διεθνώς και....
έκαναν μεγάλες τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ δάνεισαν και σε ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ισλανδικές τράπεζες χρεοκόπησαν μετά την κατάρρευση την Λίμαν Μπράδερς το 2008, οι ιρλανδικές όταν έσκασε η τεράστια φούσκα ακινήτων το 2008-9 και οι κυπριακές με την ελληνική κρίση, κυρίως μετά το τραγικό PSI και τα κουρέματα του 2012.
Η τραπεζική κρίση
Τι σημαίνει όμως τραπεζική κρίση; Που μοιάζουν, αλλά και που διαφέρουν οι τρεις αυτές χώρες?
Οι τράπεζες είναι εταιρείες με μικρό ποσοστό δικών τους κεφαλαίων. Κινούνται κυρίως με τα χρήματα άλλων, τα οποία συλλέγουν είτε εκδίδοντας ομόλογα, είτε δεχόμενες καταθέσεις. Όταν συμβεί τραπεζική κρίση, τα δάνεια των τραπεζών συνήθως δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Άρα οι ζημίες πρέπει να καλυφθούν από τα δικά τους κεφάλαια. Αυτά όμως δεν επαρκούν.
Η ευνοϊκότερη λύση για τις τράπεζες είναι να λάβουν νέα κεφάλαια από το κράτος, μεταβιβάζοντας τις ζημίες στους φορολογούμενους και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Αλλά μπορεί επίσης, να μεταβιβαστούν οι ζημίες στους μετόχους και τους ομολογιούχους των τραπεζών, όπως υποτίθεται ότι επιβάλει η οικονομία της αγοράς. Αυτοί που κατέχουν ή δάνεισαν στις τράπεζες, είναι αυτοί που πρέπει να σηκώσουν το βάρος.
Βασική αρχή είναι να αποφεύγεται η μεταβίβαση των ζημιών στους καταθέτες, γιατί έτσι πλήττεται η λαϊκή αποταμίευση και η κυκλοφορία του χρήματος. Ακόμη χειρότερο είναι ότι υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Αν υπάρξει γενικευμένη ανησυχία, θα εμφανιστεί κίνδυνος μαζικών αναλήψεων και άρα ολικής κατάρρευσης. Για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις συνήθως εγγυούνται τις μικρές καταθέσεις.
Ο δρόμος της Ισλανδίας και ο δρόμος της Ιρλανδίας
Η εμπειρία της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας είναι καθοριστική, καθώς δείχνει με σαφή τρόπο δύο διαφορετικούς δρόμους για τη λύση και την έξοδο από την κρίση. Η Ισλανδία αρνήθηκε να δώσει νέα κεφάλαια στις τράπεζες και να διογκώσει το δημόσιο χρέος της. Άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, αλλά προστάτευσε τους εγχώριους καταθέτες μεταβιβάζοντας τη ζημία στους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους ξένους καταθέτες. Αντίθετα, η Ιρλανδία χρηματοδότησε αφειδώς τις τράπεζες διογκώνοντας το δημόσιο χρέος της. Προστάτευσε βέβαια τους καταθέτες, αλλά και τους μεγάλους ομολογιούχους, που ήταν στην ουσία ξένες τράπεζες.
Η Ισλανδία μπόρεσε να κάνει αυτήν την επιλογή γιατί δεν είναι μέλος της ΟΝΕ. Μακριά από την τρόικα, η χώρα έδωσε προτεραιότητα στην εγχώρια οικονομία, έκανε υποτίμηση, επέβαλε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και πέρασε σε σημαντική ανάκαμψη το 2012. Αντίθετα, η Ιρλανδία ακολούθησε τον δρόμο της τρόικα, το δημόσιο χρέος της γιγαντώθηκε, είναι στον έκτο χρόνο ύφεσης και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι κακές.
Η απαράδεκτη επιλογή για την Κύπρο
Η Κύπρος [3] πήρε το δρόμο της Ιρλανδίας το 2012. Ανέβασε το δημόσιο δανεισμό της και δέχτηκε τη λιτότητα της τρόικα. Αλλά οι τράπεζες χρειάζονται ακόμη περίπου 17 δισ. ευρώ. Η τρόικα προτείνει τα 10 δις να προέλθουν από νέο κρατικό δανεισμό και ο κύριος όγκος των υπολοίπων από τα χρήματα των καταθετών. Οι καταθέτες θα λάβουν μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας, αλλά στην πράξη θα υποστούν ζημία.
Στο δρόμο αυτόν η Κύπρος θα δεχτεί ακόμη αυστηρότερη λιτότητα και το δημόσιο χρέος της θα ανέβει πάνω από 100% του ΑΕΠ. Η νέα λιτότητα, η απώλεια καταθέσεων και ο περιορισμός της τραπεζικής ρευστότητας θα βαθύνουν την ύφεση, που μπορεί να φτάσει και το 5% το 2013. Το διογκωμένο δημόσιο χρέος σύντομα θα γίνει μη βιώσιμο και μάλλον θα χρειαστεί νέα ΄διάσωση’ και κούρεμα. Έπονται μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ θα ανέβει κι άλλο η ανεργία.
Η σοβαρότερη παρενέργεια όμως, είναι η μεταβίβαση του κόστους στις καταθέσεις. Η τρόικα πήρε αυτήν την απόφαση γιατί δεν ήθελε να διασώσει τους ρώσους μεγαλοκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών. Πρόκειται για απίστευτο μέτρο που αντιβαίνει τις βασικές αρχές λειτουργίας των τραπεζών. Η επιλογή που δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση είναι απαράδεκτη και καταστροφική.
Αν το κόστος μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στους μεγαλοκαταθέτες, η αναπτυξιακή στρατηγική της Κύπρου να γίνει διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο εκμηδενίζεται, καθώς οι κυπριακές τράπεζες θα γίνουν διεθνώς αναξιόπιστες. Θα υπάρξει απόσυρση καταθέσεων και του εξωτερικού, απώλεια ρευστότητας, τραπεζική συρρίκνωση και βάθεμα της ύφεσης.
Αν μέρος του κόστους επιβληθεί στους μικροκαταθέτες, όπως αρχικά σχεδιάστηκε, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Η παραβίαση της κρατικής εγγύησης θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη των καταθετών προς τις τράπεζες, που είναι τελικά και η μόνη πραγματική εγγύηση. Ο κίνδυνος να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες της ΟΝΕ είναι εμφανής.
Η αντίδραση των μικροκαταθετών της Κύπρου ίσως οδηγήσει σε αλλαγή αυτής απίστευτης απόφασης. Ακόμη κι έτσι όμως, θα υπάρξουν ουρές καταθετών όταν ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες. Παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας που έχουν χρέη και αδύναμες τράπεζες. Ποιος μπορεί πλέον να είναι βέβαιος για τις αποταμιεύσεις του; Η εμπιστοσύνη χτίζεται σιγά-σιγά, αλλά καταστρέφεται με μιας. Το πλήγμα για το τραπεζικό σύστημα είναι μεγάλο και θα αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ.
Η σκληρή απόφαση της ΕΕ πάρθηκε γιατί κυπριακή οικονομία είναι μόλις 0.2% της Ευρωζώνης, ενώ η Κύπρος έχει μηδαμινή πολιτική στήριξη. Ο κυνισμός της τρόικα δείχνει ξεκάθαρα πια και για τους πλέον δύσπιστους ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη στην ΟΝΕ, αλλά ούτε καν οι ίδιοι κανόνες για όλους. Το αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να επιταχυνθεί η αποσύνθεση του ευρώ. Για την Κύπρο όμως τίθεται ευθέως και θέμα εθνικής υπόστασης, ιδίως λόγω της ιστορικής αδυναμίας της Ελλάδας την περίοδο αυτή.
Η Κύπρος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την επιλογή της Ισλανδίας. Αν δεν θέλει να βουλιάξει οικονομικά, κοινωνικά και ίσως εθνικά, θα πρέπει να προστατεύσει τους μικρούς καταθέτες και την οικονομία της, αφήνοντας τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Θα πρέπει κατόπιν να περάσει σε άλλη διαδικασία ανάπτυξης, συρρικνώνοντας τον αποτυχημένο και γιγαντιαίο τραπεζικό τομέα και τονώνοντας το παραγωγικό της δυναμικό.
Για να το κάνει αυτό θα πρέπει έρθει σε σύγκρουση με την Τρόικα, χωρίς να φοβάται την έξοδο από την ΟΝΕ. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσει επειγόντως νέες γεωπολιτικές συμμαχίες που θα της σταθούν πραγματικά. Και κυρίως θα χρειαστεί συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων που απειλούνται άμεσα. Είναι ώρα μεγάλων αποφάσεων για τους Κυπρίους.

Λύσσαξαν οι δοσίλογοι... Απύθμενο είναι το μίσος όλων των φερέφωνων της κυβέρνησης «Τσολάκογλου» των κατάπτυστων Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη εναντίον της Κύπρου...



Λύσσαξαν οι δοσίλογοι 
Απύθμενο είναι το μίσος όλων των φερέφωνων της κυβέρνησης «Τσολάκογλου» των κατάπτυστων Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη εναντίον της Κύπρου, από τη στιγμή που η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές την καταλήστευση μέρους όλων των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, την οποία αποφάσισε να επιβάλει η Γερμανία μέσω του Γιούρογκρουπ.

Αφού απέτυχε η προσπάθεια εξαγοράς δύο –τριών βουλευτών για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 29 ψήφων στο 56μελές κυπριακό κοινοβούλιο, τα απεχθή κόμματα του...
ακροδεξιού ΔΗΣΥ του προέδρου Αναστασιάδη και του απίστευτα καιροσκοπικού κεντροδεξιού ΔΗΚΟ προχώρησαν σε θεαματική «πολιτική κωλοτούμπα». 
Το ΔΗΚΟ πέρασε με το «Όχι» και το ΔΗΣΥ έκανε αποχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει …ούτε μία(!) ψήφος υπέρ της απόφασης του Γιούρογκρουπ, με την οποία είχε συμφωνήσει ο πολιτικά δοσίλογος πρόεδρος της Κύπρου.
Ανεξάρτητα όμως από τις λεπτομέρειες, η καθολική απόρριψη από την κυπριακή Βουλή καταξεφτίλισε ακόμη περισσότερο τους δοσίλογους πολιτικούς και βουλευτές της κυβέρνησης Κουίσλινγκ της Αθήνας. Όταν ακόμη και η μικροσκοπική Κύπρος τολμάει να πει «Όχι» στο Τέταρτο Ράιχ της Μέρκελ, γίνεται ακόμη πιο φανερό σε όλο τον ελληνικό λαό πόσο χαμερπείς και δουλόφρονες είναι οι ηγέτες και οι Βουλευτές, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. 
Με λύσσα λοιπόν εξαπολύθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας μια εκστρατεία μίσους κατά της Κύπρου του «Όχι».
Οι κυβερνητικοί δοσίλογοι της Αθήνας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταστραφεί, να χρεοκοπήσει η Κύπρος! Νομίζουν ότι έτσι θα δικαιωθεί η δική τους υποταγή στις εντολές των γερμανικών αρχών κατοχής και θα τσακιστεί το ηθικό του ελληνικού λαού ώστε να παραμείνει υπόδουλος στο Τέταρτο Ράιχ χωρίς να την παραμικρή αντίσταση. 
Η Λευκωσία κατήγγειλε την Αθήνα ότι αρνήθηκε να δώσει στην Κύπρο το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να την βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη ώρα! Αντιθέτως, σαν ύαινες ο Σαμαράς και οι Έλληνες τραπεζίτες του έχουν ορμήσει να αρπάξουν τσάμπα όλα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με τις καταθέσεις τους! 
Αφρούς εναντίον της Κύπρου που τόλμησε να τους πει «Όχι» βγάζουν και οι Γερμανοί. Ένας εκ των συν-διευθυντών μάλιστα της Φράνκφουτερ Αλγκεμάινε, σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του την Πέμπτη, πρότεινε την …εκδίωξη της Κύπρου από το ευρώ επειδή δεν υπέκυψε στους γερμανικούς όρους! «Αν δεν καταστεί δυνατόν να εφαρμοστεί στην Κύπρο η αρχή «αλληλεγγύη έναντι συνοχής», τότε πρέπει οι Κύπριοι να πάρουν τον δικό τους δρόμο, μόνοι. Οικονομικοπολιτικά πρέπει να είναι εφικτό να «αποστειρωθεί» μια αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη», έγραψε χωρίς περιστροφές. 
Κατηγόρησε μάλιστα τη Λευκωσία για … «στρατηγική εκβιασμού»!!! Για το λόγο αυτό προτείνει την «οικονομική εκτέλεση» της Κύπρου προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων λαών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης. 
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου πρόλαβε και προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της Κύπρου. Συμφωνώντας στην κατάσχεση μέρους των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, διέλυσε οριστικά και αμετάκλητα το κυπριακό σύστημα και κατέστρεψε εν μια νυκτί το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, όπως ακριβώς επιθυμούσαν οι Γερμανοί, αλλά και οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. 
Παράλληλα, κατάφερε καίριο πλήγμα στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, πράγμα που σίγουρα ενθουσίασε πάνω απ’ όλους τους Αμερικανούς.
Πανευτυχείς όμως από τη διατάραξη των σχέσεων Μόσχας – Λευκωσίας είναι και οι Γερμανοί και για έναν πρόσθετο λόγο. Δικαίως θεωρούν ότι έτσι διευκολύνεται η αρπαγή από το Βερολίνο τμήματος τουλάχιστον των εσόδων που ίσως έχει στο μέλλον η Κύπρος από τι φυσικό αέριο. 
«Όταν η Κύπρος παίζει με τη σκέψη να αποζημιώσει ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους με τα προσδοκώμενα κέρδη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου πέραν των ακτών της, τότε μακροπρόθεσμα βλάπτεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», γράφει στο ίδιο άρθρο της η Φράνκφουρτετ Αλγκεμαίνε.
Όσον αφορά τους ίδιους τους Ρώσους, δεν έχουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη στον Νίκο Αναστασιάδη επειδή γνωρίζουν άριστα τις απελπιστικά στενότατες πολιτικές σχέσεις του νέου προέδρου της Κύπρου με τη Βρετανία, άρα και με τις Η.Π.Α. Ξέρουν δηλαδή ότι ο Ν. Αναστασιάδης είναι τυφλό όργανο των Αγγλοαμερικάνων, αλλά και των Γερμανών στην περίπτωση που τα συμφέροντα του Βερολίνου δεν συγκρούονται με εκείνα της Ουάσιγκτον. 
Λογικό είναι ότι η Μόσχα δεν θέλει καμία ουσιαστική σχέση με τον Αναστασιάδη, πράγμα που σηματοδοτεί βεβαίως ραγδαία επιδείνωση των ρωσοκυπριακών σχέσεων, ιδίως μετά τη συναίνεση του Αναστασιάδη, στην κατάσχεση τριών ή και περισσότερων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις πλούσιων Ρώσων στην Κύπρο.
Μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ο Αναστασιάδης πέτυχε να υλοποιήσει σχεδόν όλα όσα είχε αποστολή να κάνει! Το μόνο που απέμεινε είναι η παράδοση της κατεχόμενης Κύπρου στους Τούρκους μέσω της αποδοχής κάποιας εκδοχής του σχεδίου Ανάν.
Του Γιώργου Δελαστίκ
Δημοσιεύθηκε στο Πρίν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Άκου Ελλαδιτάκο


Πριν από έναν μήναν είχαμεν εκλογές στο νησίν μας Ελλαδιτάκον μου. Πολλοί είπαν ότι αυτές δεν ήταν εκλογές, αλλά test DNA. Ξέρεις γιατί; Γιατί αυτό που έδειξαν είναι ότι και εμείς οι Κύπριοι είμαστε τόσον μοσχάρια όσον και εσείς οι Ελλαδίτες.

Ναι, τώρα είμαστε και αποδεδειγμένα αδέλφια ελλαδιτάκον μου. Η μάνα μας η Ελλάδαν τελικά βγαίνει από την αγελάδαν. Και εμείς εψηφίσαμεν αυτούς που θα ολοκληρώσουν το ξεπούλημαν του νησιού μας όπως εκάματε και εσείς με την Ελλάδαν.

Είναι απίστευτον!!! Αυτόν που εκαταψηφίσαμεν ως ανανιστήν τώρα τον υπερψηφίσαμεν ως αυνανιστές και βγήκαμεν και πανηγυρίσαμεν κιόλας.

Αγαπητέ μου Ελλαδιτάκον, σε ευχαριστώμεν πάντως διότι ανέλαβες εσύ το βάρος να ξεπληρώσεις τους τοκογλύφους και όχι οι τραπεζίτες μας, οι πολιτικοί μας και οι Ρώσοι μαφιόζοι αδελφοί μας.

Ναι Ελλαδιτάκον μου. Εσύ ανέλαβες να πληρώσεις 2 δισεκατομμύριαν ευρών.

Πανηγύρισες στην αρχήν το ΟΧΙν μας, αλλά τώρα θα δεις πόσον θα το πληρώσεις.

Εκτός από την φτώχιαν και την μιζέριαν που θα εξαπλωθούν ακόμη περισσότερον, θα απολαύσεις και περίπου 1000 νέες αυτοκτονίες από αυτό το ΟΧΙν μας.

Άκουσες Ελλαδιτάκον μου, να πούμε κανένα ΟΧΙν σε τοκογλύφους; Απλά είπαμεν ΟΧΙν στο κούρεμα των καταθέσεων των μαφιόζων για να ξελασπώσωμεν τους τραπεζίτες μας.

Είπαμε μήπως ΟΧΙν στο Ευρών, οπότε θα είχες την δικαιολογίαν ότι τουλάχιστον μας βοηθάς να ελευθερωθώμεν;

Είπαμε μήπως ΟΧΙν στην Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, οπότε θα μας βοηθούσες στον αγώναν για εθνικήν ανεξαρτησίαν;

Μήπως νομίζεις ανόητε Ελλαδιτάκον μου ότι ο κ. Σάλλας θα πληρώσει τα 2 δισεκατομμύριαν από την τσέπην του;

Ετοιμάσου Ελλαδιτάκον μου. Νέα μέτρα και νέον μνημόνιον σου έρχονται και αυτή τη φορά με τα πανηγύρια και των αντιμνημονιακών σου. Βγήκαν μπροστά και ενώθηκαν για να μας βοηθήσουν μαθές. Έκαμαν τον Στουρνάραν, που αντιστάθηκε, να φαίνεται πατριώτης Ελλαδιτάκον μου.

Σε τι να μας βοηθήσουν ρε κακόμοιρεν; Να ξεπληρώσωμεν τους τοκογλύφους; Αφού είναι εγκλωβισμένοι στο δόγμαν του ευρών, πώς είναι δυνατόν να βρουν άλλη λύση εκτός από το να τα πληρώσεις εσύ;

Μήπως έβαλαν κανέναν όρον να πληρώσετε μόνον αφού τα λεφτά δεν θα τα έτρωγαν οι τοκογλύφοι, δηλαδή αφού θα εβγαίναμεν από το ευρών;

Πάρε και τους εργαζόμενους στις τράπεζές μας στην Ελλάδαν τώρα και βάλτους στον ώμον σου (ή όπου αλλού σε βολεύει). Διώξε δημόσιους υπαλλήλους, μείωσε μισθούς και συντάξεις, αύξησε την ηλικίαν της συνταξιοδότησης στα 97 έτην, κλείσε σχολεία και νοσοκομεία αλλά δώσε εκούσιαν έξοδον σε αυτούς, δώστους πρόωρες και πλήρεις συντάξεις, δώσε και καμίαν αύξησην στους υπόλοιπους τραπεζουπαλλήλους, γιατί δεν πρέπειν να ξεσηκωθείν η ΟΤΟΕν που γνωρίζει όλα τα σάπιαν εκ των έσων και θα μπορούσεν να απειλήσειν το σύστημαν, την Ευρωπαϊκήν τραπεζικήν κλεπτοκρατίαν.

Αγαπητέ μου Ελλαδιτάκον, δεν πρέπει να σε αποκαλούν απλά βλάκαν αλλά και μαλάκαν.
Όσο και να προσπαθήσεις το μοσχάρι δεν γίνεται άνθρωπος.
Μουουουου, αδελφέ μου. Μουουουου.

Θοδωρήν

Ο Άξονας απέναντι στην ηρωική δασκάλα



«Είμαι ο δεύτερος καλύτερος μαθητής του Κεμάλ μετά τον Μουσολίνι» είχε πει ο Χίτλερ.
Ο Άξονας απέναντι στην ηρωική δασκάλα
Η φράση αυτή απέκτησε σάρκα και οστά στην υπόθεση της ηρωικής δασκάλας του Έβρου, Χαράς Νικοπούλου, η οποία δέχεται πόλεμο τα τελευταία χρόνια από το φασιστικό σύστημα του τουρκικού προξενείου στη Θράκη.
Ο ετερόκλητος συρφετός απέναντι στην Δασκάλα ξύπνησε τις μνήμες της θηριωδίας καθώς στην αίθουσα του δικαστηρίου έφεραν μέχρι και Αυστριακό πολιτικό.
Η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, δεν υπέκυψε επί μήνες στις πιέσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, μέχρι που υπέστη επίθεση και ξυλοδαρμό από μουσουλμάνο παρακρατικό. Ποιο ήταν το έγκλημά της ώστε να αποτελέσει στόχο; Τόλμησε να...
επιτελέσει συνειδητά το έργο της Ελληνίδας δασκάλας!
Το 2004 εγκαταστάθηκε στο Μέγα Δέρειο, ένα μειονοτικό χωριό του Έβρου κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. Μόλις διορίστηκε τις υπηρεσίες της σε έναν τόπο που πραγματικά τη χρειαζόταν.
Εγκαταστάθηκε εκεί με τον σύζυγό της και μάλιστα έγινε δημότης του Δήμου Ορφέα, όπου ανήκει το χωριό, το οποίο αριθμεί 1.200 κατοίκους μουσουλμάνους. Κάποιοι από αυτούς ενοχλήθηκαν όταν τα παιδιά τους άρχισαν να κάνουν παρέλαση στις εθνικές γιορτές με παρότρυνση της δασκάλας. Μάλιστα μερίδα μειονοτικών θέλησαν να τη διώξουν από το σχολείο, υποστηριζόμενοι και από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές της Ξάνθης και της Ροδόπης, ύστερα από παρότρυνση του ιμάμη της περιοχής. Υπέρ της απομάκρυνσής της τάχθηκε και ο μειονοτικός διευθυντής του σχολείου, καθώς και γονείς που υπέγραψαν σχετικό υπόμνημα. Είναι προφανές ότι η Χαρά γινόταν εμπόδιο στα σχέδια του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.
Αυτή η δασκάλα, με την ανιδιοτελή προσφορά, ξεκίνησε με όραμα να δώσει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να υπηρετήσει το λειτούργημά της ως άξια Ελληνίδα δασκάλα.
Ο πόλεμος δεν άργησε να έρθει και έγινε ακόμη πιο μεγάλος όταν τουρκικές εφημερίδες άρχισαν να γράφουν άθλιες χυδαιότητες για την ηρωική δασκάλα.
Σήμερα εκδικαζόταν η υπόθεση στο Εφετείο Κομοτηνής, μετά από αγωγή της Χαράς Νικοπούλου εναντίον της Γκιουντέμ (της Κομοτηνής) και Μιλλιέτ (της Ξάνθης) που πρωτοδίκως καταδικάστηκαν για χυδαία δυσφημιστική επίθεση σε βάρος της.
Η εμπλεκόμενη, στην υπόθεση, τρίτη εφημερίδα Μπιρλίκ, διασώθηκε όταν πρωτόδικα ζήτησε συγγνώμη. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι Γκιουντέμ και Μιλλέτ τιμωρήθηκαν με ποινές πάνω από 100.000 ευρώ και με μπλοκάρισμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, εξ’ ου και κατέθεσαν έφεση η οποία εκδικάζεται αύριο.

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ

Στο πλευρό της βρέθηκε μόνο ο Τέρενς Κουίκ ενώ απέναντι οι νοσταλγοί του κεμαλισμού σήκωσαν κεφάλι επιστρατεύοντας ακόμη και διαχρονικούς συμμάχους. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο ναζισμός είναι η φυσική συνέχεια του κεμαλισμού, του Μέτερνιχ, της Ιεράς Συμμαχίας. Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκε για να πολεμήσει την ηρωική δασκάλα και ο συμπατριώτης του Χίτλερ, Αυστριακός πολιτικός και ένας Ολλανδός Ευρωβουλευτής. Επίσης απέναντι της και η ΔΗΜΑΡ αλλά και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τέρενες Κουίκ βρέθηκε σήμερα στο Εφετείο της Κομοτηνής, δίπλα στη Χαρά Νικοπούλου. «Μπορεί, κάποτε, κάποιοι θρασύδειλοι να της έσπασαν το χέρι, μπορεί  γνωστοί τουρκοπράκτορες να θέλουν να τη λοιδορούν, αλλά είναι βέβαιο ότι με τίποτα δεν μπορούν να της τσακίσουν ούτε το ηθικό, ούτε την ιερή αποστολή της δασκάλας στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας, που υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Το τουρκικό προξενείο δεν μπορεί και δεν θα τσακίσει το ηθικό της Ελληνίδας δασκάλας.