μεταφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Είναι σίγουρα γεμάτο το βάζο; Δεν νομίζω...!


 
Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο ρώτησε:

- Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές απάντησαν:

- Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

- Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές απάντησαν:

- Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:

- Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:

- Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

- Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν:

- Ναι, είναι γεμάτο.

- Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.

1. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

2. Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές, η δουλειά μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.

3. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα.

Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τα στερεοφωνικά σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες.

Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:

- Καλά, η μπύρα τι αντιπροσωπεύει;

Ο καθηγητής γελώντας του απαντά:

- Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω. Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για δυο μπιρίτσες…
Ειρήνη Ν.

Πώς γίνονται οι ρυθμίσεις στα δάνεια


image

Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί οι μηνιαίες δόσεις σε πάνω από 800.000 δανειολήπτες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες, καθώς η ένταση της ύφεσης οδηγεί ολοένα και περισσότερους οφειλέτες σε αδυναμία αποπληρωμής των δόσεών τους. Η αναχρηματοδότηση οφειλών έχει εξελιχθεί βέβαια σε «εσωτερική υπόθεση», καθώς κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι διατεθειμένο να «φορτωθεί» ένα δάνειο από τον ανταγωνισμό, αναλαμβάνοντας τον αυξημένο κίνδυνο να καταστεί προβληματικό στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργηση των προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπου στην καταναλωτική πίστη, ενώ ακόμη και αυτές που τα διατηρούν ενεργά τα χρησιμοποιούν μόνο υπό συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Με τους ευνοϊκούς διακανονισμούς που προωθούν, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν καταφέρει να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ύψος των επισφαλών δανείων, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι «κόκκινες» χορηγήσεις έφτασαν στο τέλος του γ' τριμήνου του 2012 λίγο πάνω από το 20% έναντι 15% στο τέλος του 2011 και 10% στο τέλος του 2010. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πλέον το ποσοστό των στεγαστικών δανείων για τα οποία καταβάλλονται μόνον οι τόκοι προσεγγίζει το 50%.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών) υπερβαίνει τις 800.000, εκ των οποίων τα μισά αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι ως τον Ιούνιο του 2012 είχαν ρυθμιστεί περί τα 665 χιλιάδες δάνεια λιανικής, συνολικού ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% επί του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων προς ιδιώτες. Πλέον τα τραπεζικά στελέχη έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στις αναδιαρθρώσεις δανείων, με δεδομένο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια πρόκειται για τη βασική δραστηριότητα με την οποία απασχολούνται το δίκτυο και τα αρμόδια τμήματα στην κεντρική διοίκηση.


Λύσεις ελάφρυνσης


Επιπλέον, έχουν ενισχυθεί με εξειδικευμένο και περισσότερο προσωπικό οι διευθύνσεις διαχείρισης των επισφαλειών, προκειμένου να «βγει» ο αυξημένος όγκος εργασίας. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, ενώ όταν ξεκίνησε η κρίση ένα δάνειο μπορεί να χρειαζόταν ρύθμιση δύο και τρεις φορές ώσπου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, πλέον τα αρμόδια τμήματα λόγω της πληθώρας των υποθέσεων που έχουν περάσει από τα χέρια τους, μπορούν πιο εύκολα να καταλήξουν «με την πρώτη» στη ρύθμιση που ταιριάζει καλύτερα στην κάθε χορήγηση.

Στα στεγαστικά δάνεια σε περιπτώσεις σοβαρών δυσκολιών στην αποπληρωμή των δόσεων, οι τράπεζες παρέχουν μια περίοδο χάριτος που μπορεί να φθάσει ως και τα δύο-τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πελάτης καταβάλλει μόνο τους τόκους. Εφόσον, ούτε αυτή η λύση προσφέρει διέξοδο στον δανειολήπτη, υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατή η πληρωμή μέρους των τόκων. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του δανείου αυξάνεται, καθώς οι τόκοι που δεν εξοφλούνται κεφαλαιοποιούνται. Εναλλακτικά, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη, οι τράπεζες επιμηκύνουν την εναπομένουσα διάρκεια εξόφλησης του δανείου, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση.

Από την άλλη πλευρά, στην καταναλωτική πίστη η ανακούφιση των πελατών που δανείστηκαν παραπάνω από το κανονικό είναι δυνατή με την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης και με τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικά προγράμματα στα οποία μπορούν να μεταφερθούν οφειλές που υφίστανται προς τις ίδιες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα επιτόκια των δανείων αυτών κινούνται στην περιοχή του 10% - 14%.

Εάν ο δανειολήπτης θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο τη μηνιαία δόση του, τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν την παροχή εγγυήσεων, για παράδειγμα την προσημείωση ενός ακινήτου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλες οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες μεταφέρονται σε ένα προϊόν, με το επιτόκιο να υποχωρεί στα επίπεδα του 5% - 6% και τη διάρκεια αποπληρωμής να επιμηκύνεται ακόμη και στα 20 χρόνια.


Η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο
  • Σε περίπτωση που οι «διαπραγματεύσεις» με την τράπεζα δεν έχουν αποτέλεσμα, το επόμενο βήμα για τους δανειολήπτες αποτελεί η υποβολή αίτησης στο Ειρηνοδικείο, με στόχο τον δικαστικό διακανονισμό των οφειλών. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια ενός δικηγόρου ή καταναλωτικών οργανώσεων. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται όλο το ιστορικό των δανειοδοτήσεων, η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, ενώ θα πρέπει να κατατεθεί και ένα προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.

  • Συνήθως, προτού η υπόθεση φθάσει στο δικαστήριο, υπάρχει νέα διαπραγμάτευση μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη, για την εξωδικαστική διευθέτηση της διαφωνίας. Σε περίπτωση που και αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν αίσιο τέλος, την τελική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών παίρνει ο δικαστής.

  • Το Ειρηνοδικείο μετά τον έλεγχο όλων των στοιχείων και εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των δανείων του προχωρεί στη ρύθμισή τους. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους. Το υπόλοιπο αποπληρώνεται σε διάστημα που μπορεί να φθάνει ως και τα 20 χρόνια, ενώ μπορεί να παρασχεθεί και περίοδος χάριτος ως και τέσσερα έτη. Σημειώνεται ότι η α' κατοικία προστατεύεται για χρέη που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.


Περιμένοντας το «κούρεμα» στα στεγαστικά

Περί τα 120.000 νοικοκυριά θα δουν τη δόση τους να περιορίζεται στο 30% των εισοδημάτων τους

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η απάντηση της ΕΚΤ αναφορικά µε το σχέδιο νόµου το οποίο έχει καταρτίσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη µείωση των δόσεων που πληρώνουν νοικοκυριά τα οποία έλαβαν προ κρίσης στεγαστικό δάνειο και υπέστησαν σηµαντική µείωση των εισοδηµάτων τους τα τελευταία χρόνια.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εφόσον η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης πάρει την έγκριση της τρόικας, θα ελαφρύνει περί τα 120.000 νοικοκυριά, τα οποία θα δουν τη δόση τους να περιορίζεται στο 30% των νέων χαμηλότερων εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται για ένταξη εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων στο προτεινόμενο πρόγραμμα διευκόλυνσης, θα επηρεαστεί το 20% του χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης των τραπεζών, ήτοι δάνεια συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Αν υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, θα έχει ως άμεση συνέπεια την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ, καθώς και διαχειρίσιμες επιπτώσεις στη ρευστότητα και τα έσοδά τους.

Δικαιούχοι της ρύθμισης


Αναλυτικότερα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση που προτείνεται έχουν οι εξής κατηγορίες δανειοληπτών:

Α. Μισθωτοί - Συνταξιούχοι - Επαγγελματίες με ως δύο εργοδότες (μπλοκάκια)

  • Με εισοδηματικές απώλειες από την 1.1.2010 άνω του 35%.

  • Με φορολογητέο εισόδημα σήμερα ως 25.000 ευρώ.

  • Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 180.000 ευρώ.

Β. Ανεργοι, ευπαθείς ομάδες

  • Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ.

  • Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.

Οσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να μειώσουν τη δόση τους στο 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι βασικοί όροι της ρύθμισης είναι οι εξής:

  • Ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τόκους με σταθερό επιτόκιο 1,50% για τέσσερα χρόνια.

  • Σε κάθε περίπτωση η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των μηνιαίων αποδοχών του.

  • Θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης του δανειολήπτη ύστερα από δύο χρόνια.

  • Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν έχει εισοδήματα θα αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων.

  • Μετά την τετραετή περίοδο χάριτος θα επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου.


Διαίρει και βασίλευε


ΔΕΙΤΕ ΤO ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΨΟΥΝ.

Στέργιος Σμυρλής
Ταξχος (ΕΑ)1966
Είναι αναβαθμισμένο και μου εστάλη από καλή φίλη. Διαδώστε το (αφιερώστε λίγο χρόνο για το βίντεο αυτό) Είναι αυτό που λέγαμε πριν μερικά χρόνια και μας λέγανε γραφικούς. Όποιος διατείνεται ότι είναι δεξιός ή αριστερός, σημαίνει ότι είτε είναι του συστήματος ή είναι κολλημένος...
Ο μεγαλύτερος εχθρός της πατρίδος είναι ο κακός μας χαρακτήρας, το κολλημένο μυαλό μας και τα λανθασμένα πιστεύω μας.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητέ άγνωστε Blogger, εσύ που αγωνίζεσαι για την χιλιοπροδομένη Πατρίδα.

Αυτή την ύστατη στιγμή σας προσκαλώ προσωπικά και σας παρακαλώ να ενωθείτε, στρατευτείτε εναντίον του σκοταδισμού που φέρνουν οι κρατούντες.

Δύο χρόνια ανταλλάσσω μηνύματα μαζί σας, γνωρίζω τις ικανότητες σας. Με πολλούς από εσάς έχουμε βρεθεί σε διάφορες πατριωτικές εκδηλώσεις.

Ορισμένοι από εσάς έχετε ή ενημερώνετε κάποιες ομάδες

Ο αγών είναι άνισος, ο αντίπαλος εξαγοράζει τους πάντες και τα πάντα. Οι προδότες και οι κολλημένοι είναι ανάμεσα μας. Δεν υπάρχουν αριστεροί και Δεξιοί, υπάρχουν πατριώτες και μη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το «εγώ», είναι το «γιατί αυτός και όχι εγώ»

Δεύτερο πρόβλημα είναι η χωρίς την θέληση μας ένταξη σε ομάδες, που τις κάνουν να συγκρούονται

Πιστέψτε με είμεθα χιλιάδες και δεν μπορούμε να ενωθούμε γιατί δεν μας αφήνουν τα παραπάνω προβλήματα.

Μιλώντας με μικρές και μεγάλες κινήσεις ενεργών πολιτών, νέων ανθρώπων, αποφασίσαμε να συμπλεύσουμε, να συνεργαστούμε, χωρίς καταστατικά, χωρίς αρχηγούς, χωρίς να ενταχθούμε ό ένας κάτω από τον άλλο.

Μικρά ρυάκια που σιγά - σιγά θα ενώνονται και θα γίνονται χείμαρροι για να χυθούν όλα μαζί στο μεγάλο ποτάμι που οδηγεί στη Θάλασσα, στην ανατροπή και στην Αναγέννηση του Έθνους.

Η κάθε ομάδα ορίζει δια κληρώσεως ή όπως αυτή επιθυμεί, τους συντονιστές της, αυτούς που διαθέτουν περισσότερη ελεύθερη ώρα.

Η επικοινωνία θα γίνεται ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά. Για τα σοβαρά θέματα θα υπάρχουν συναντήσεις των συνδέσμων. Η ενημέρωση θα αναρτάται σε ένα ειδικό χώρο του διαδικτύου, ή θα σας αποστέλεται. .

Στο παρελθόν πολλές ομάδες απέτυχαν και διαλύθηκαν γιατί δεν εφαρμόσθηκαν οι προσήκοντες κανόνες συμπεριφοράς. Οι υψηλοί τόνοι, η παραμονή των ίδιων ατόμων για πολύ χρόνο στη θέση του συντονιστή, η επιμονή στο δέντρο και όχι στο δάσος, η προσπάθεια για προβολή και η υπερφίαλη επίδειξη γνώσεως, απετέλεσαν βασικές αιτίες διάλυσης της ομάδος.

Οι Ομάδες, που ήδη συνεργάζονται, διαθέτουν ισχυρή νομική υποστήριξη. Έχουν υποβάλλει μηνύσεις , αγωγές έχουν καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο. Τα μέλη μας ευρίσκονται σε όλους τους Νομούς, σε όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Είμεθα στη φάση που θα προτείνουμε κατανομή έργου στα μέλη, που επιθυμούν να εργασθούν μαζί μας. Μέχρι στιγμής τα θέματα που χρήζουν παρακολούθησης είναι σαράντα πέντε (45). Αυτά με τις προτάσεις μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν μετά από συνένωσή τους.

Η κατανομή των σπουδαίων θεμάτων, σε όσους έχουν την δυνατότητα να τα παρακολουθούν, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μία σκιώδους Κυβέρνησης. Κάθε σημαντική πληροφορία προωθείται στα μέλη που έχουν αναλάβει το σχετικό αντικείμενο παρακολούθησης. Αντί λοιπόν όλοι να ασχολούμεθα με όλα, εξειδικεύουμε τις μελετητικές ομάδες ανάλογα με το αντικείμενο παρακολούθησης. Σκεφθείτε πόσα υπουργεία έχουμε και ποία είναι τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά αντικείμενα που χρήζουν παρακολούθησης:

ΘΕΜΑΤΑ που απασχολούν τον Λαό: Αυτοκτονίες ,Ασφάλεια, Εργασία, Κέντρα διανομής φαγητού, Κέντρα ψυχολογικής Υποστήριξης, Φάρμακα, χαράτσια, Ενημερώσεις γενικά και λοιπά πολλά

ΘΕΜΑΤΑ Εθνικής Ασφάλειας: Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Θράκη, Ήπειρος, Ανατολικό Αιγαίο, Πομάκοι, Καστελόριζο, Ήπειρος, νησιά προς πώληση, Κρήτη χασισοκαλλιέργειες, Κύπρος, εξοπλισμοί Γειτόνων, Κύπρος, Μισθοφορικός Στρατός, ανάγκες Ενόπλων Δυνάμεων, ΕΥΠ, καταγραφή παρακολούθηση ανθελληνικών κέντρων, κλπ

Οι ομάδες μας παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και τις ενημερώσεις, που άλλες πατριωτικές κινήσεις ή νέα κόμματα επιχειρούν. Έχουμε εντοπίσει και μιλήσει με μεγάλες πατριωτικές προσωπικότητες, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργασθούν μαζί μας. Προτείνετε αυτούς που θεωρείτε ενεργούς πατριώτες

Αν δεν θέλετε να συμμετέχετε είτε με φυσική παρουσία ή μέσω διαδικτύου σε αυτή τη μεγάλη ομάδα, παρακαλώ απαντήστε μου. Αν θεωρείτε ότι από τώρα μπορείτε να αναλάβετε την παρακολούθηση κάποιου αντικειμένου, παρακαλώ δηλώστε το αντικείμενο. Ήδη μερικοί από εσάς συνεργάζονται.

Τα ονόματα σας είναι και θα παραμείνουν στην κρυφή κοινοποίηση, εκτός αν επιθυμείτε να είναι φανερά.

Σε λίγο καιρό θα γίνει διαδικτυακή συνάντηση για τον συντονισμό των συντονιστών. Αν μείνουμε ενωμένοι μέχρι το τέλος η δύναμη μας θα είναι πολύ μεγάλη.

Η ζωή είναι για τους Δυνατούς και η Ελλάς θα ζήσει.

O λυκίσκος αποδεικνύεται χρυσός για τους αγρότες


Η καλλιέργεια του λυκίσκου αποτελεί μία μοναδική και κερδοφόρα ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς.

 Το φυτό που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπίρας...


είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, αφού η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και έδαφος για να το συντηρήσει, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν του είχε δοθεί η δέουσα προσοχή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος στο ένθετο Επαγγελματικές Ευκαιρίες, ο λυκίσκος αποκαλείται «πράσινος χρυσός» σε πολλές χώρες της Ευρώπης και η καλλιέργειά του είναι ευρέως διαδεδομένη και πολύ αποδοτική οικονομικά. Στην Ελλάδα, είναι αυτοφυής, τρανή απόδειξη της καταλληλότητας του εδάφους και του κλίματος για την ευδοκίμησή του.

Ο λυκίσκος και συγκεκριμένα η ποικιλία humulus lupulus που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία, αποτελεί ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, ενώ είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας. Περιέχει διάφορες ουσίες όπως ρητίνες, λυκισκέλαιο και πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν την μπύρα από την οξείδωση.

Ευεργετικό ωστόσο είναι και από άποψη οικονομική, αφού τα φυτά του σε σύγκριση με άλλες πολυετείς καλλιέργειες αποδίδουν συνεχώς με σταθερές αποδόσεις αν τηρούνται οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές. Από το δεύτερο κιόλας έτος, αποδίδει περίπου 200-250 κιλά το στρέμμα, ενώ αργότερα φτάνει τα 300-400 κιλά, ποσότητα υπέρογκη αν λάβουμε υπόψιν ότι για κάθε χίλια λίτρα μπίρας χρειάζονται μόλις 0,3 κιλά ξηρών ανθέων λυκίσκου.

Η απόδοση μπορεί να αυξηθεί με τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές όπως τα χλωρά κλαδέματα που εξισορροπούν την αναλογία φυλλώματος και ανθέων και η σωστή διαχείριση του νερού το διάστημα Άνοιξη – Φθινόπωρο.

Όσο για τις οικονομικές απολαβές, αν λάβουμε υπόψιν ότι η τιμή των ξερών ανθέων φτάνει τα 5 με 7 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια λυκίσκου μπορεί να αποδώσει από 2.000 μέχρι 2.800 ευρώ ανά στρέμμα.

Η καλλιέργειά του ωστόσο απαιτεί μία συγκεκριμένη διαδικασία: Ο λυκίσκος μπορεί να καλλιεργηθεί σε γόνιμα εδάφη πλούσια σε οργανικές ουσίες. Πριν από το φύτεμα, απαιτείται βαθύ όργωμα του εδάφους, ενώ για την προστασία των βλαστών, η εγκατάσταση των φυτών θα πρέπει να γίνει την Άνοιξη ώστε να γλυτώσουν τον παγετό του χειμώνα.

Σημαντική είναι επίσης είναι και η υποστήλωση της φυτείας ώστε να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις. Τα φυτά φυτεύονται σε αποστάσεις γραμμών 2-2,5 μέτρων και αποστάσεις φυτών 0,8-0,9 μέτρα, ενώ πριν τη φύτευση σημαντικό είναι να έχει ήδη στηθεί το σύστημα υποστήλωσης και να έχουν καταστραφεί τα ζιζάνια στο χωράφι.

Η ωρίμανση των καρπών γίνεται διαδοχικά και η συγκομιδή τους με τα χέρια ή με ειδικά μηχανήματα, ενώ στη συνέχεια αποξηραίνονται σε ειδικούς χώρους ώστε η υγρασία τους να πέσει από 80% σε 12% και τέλος επεξεργάζονται με ατμούς θείου για να καταστραφούν οι μικροοργανισμοί.

Εκτός από την χρήση του στη ζυθοποία, ο λυκίσκος είναι και φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες , αφού είναι βακτηριοστατικό και καταπραϋντικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Το πείραμα του Worgl: Πως οι τραπεζίτες ελέγχουν το χρήμα


Tο Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια,ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους.


Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια των πλουσίων επενδυτών του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.
Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.

Ο Δήμαρχος όμως είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» του οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ). Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία. Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά. Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.

Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα της Αυστρίας) όχι εκτυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο του Wörgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως "Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας", κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.
Τα χρήματα του Wörgl

Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, και η αξία των υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα. Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί. Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά. Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό. Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά. Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη. Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του. Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό.

Και ο κύκλος κυκλοφορίας του χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης της πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο το να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί. Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα να αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα:

Τα χρήματα του Wörgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδάλλως, την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα, έπρεπε να αγοράσει ένα κουπόνι σανγραμματόσημο, με αξία το 1% της ονομαστικής αξίας και να το κολλήσει στο χαρτονόμισμα. Υπήρχε δηλαδή μία λειτουργία αντίθετη από τον τοκισμό, που επέτρεπε στο χρήμα να κυκλοφορεί συνεχώς.

Ο Δήμαρχος φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει όλους τους ανέργους της πόλης για τα δημοτικά έργα. Με την αύξηση του κύκλου εργασιών της πόλης όμως, ο αρτοποιός για παράδειγμα δεν προλάβαινε μόνος του να βγάζει τα ψωμιά που του ζητούσαν, υποχρεώθηκε λοιπόν να προσλάβει έναν βοηθό, τον οποίον πλήρωνε με τα σελίνια του Δήμου. Το ίδιο κάνανε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Οι βοηθοί που προσλήφθηκαν όμως διευρύνανε την αγοραστική δύναμη της πόλης και έτσι οι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν μία περαιτέρω αύξηση τηςζήτησης, σε σημείο που κανένας κάτοικος της πόλης να είναι άνεργος, αλλά αντίθετα να υπάρχουν παντού αγγελίες ζήτησης προσωπικού.

Έτσι το σύστημα αρχίζει να αποκτάει μία δυναμική μορφή, και οι άνεργοι από τα γύρω χωριά έρχονται για να δουλέψουν στο Wörgl, επίσης οι παραγωγοί από τα γύρω χωριά που είχαν τα προϊόντα τους απούλητα (διότι μέχρι τώρα κανείς δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει) επιτέλους βρήκαν αγοραστές στο Wörgl, αλλά με τους νέους επισκέπτες διευρύνεται ακόμα περαιτέρω η αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγική δραστηριότητα.

Οι ξένοι εργάτες παίρνοντας τα σελίνια του Wörgl, δυνάμωναν και τις δικές τους τοπικές οικονομίες, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στα γύρω χωριά, αλλά το ίδιο το Wörgl έβγαινε αλώβητο, από αυτή την έξοδο του χρήματος. Ο Δήμαρχος είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα: Ήταν αυτός που εκτύπωνε το χρήμα. Δεν ήταν ένας ιδιώτης τραπεζίτης με σκοτεινά συμφέροντα κυριαρχίας από πίσω του, αλλά ένας άνθρωποςστην υπηρεσία των πολιτών.

Η πίσω όψη κάθε γραμματίου περιείχε αυτολεξεί την ακόλουθη συγκινητική δήλωση, κάποια λόγια που φαίνονται σαν να γράφτηκαν σήμερα, και όμως γράφτηκαν το 1932:

«Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση.

Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή του κόσμου άρχισε! -Είναι καιρός, με αποφασιστική
και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά του εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση. Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους.

Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σεμεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας -Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιώνκαι έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά της πόλης του Wörgl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί».
Η επιτυχία του Wörgl

Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση, δρόμοι, φωτισμός. Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα. Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη των Δασών.

Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το "θαύμα του Wörgl". Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη της Kirchbühl, και τον Ιούνιο του 1933, ο Δήμαρχος του Wörgl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις της Αυστρίας που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος και στις πόλεις τους.

Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε από τον Claude Bourdet, έναν αυτόπτη μάρτυρα Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης:

«Επισκέφθηκα το Wörgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα φτάνουν το θαύμα. Οι δρόμοι, περιβόητοι για την άθλια κατάσταση τους, συναγωνίζονται τώρα την ιταλική Autostrade (Ιταλική Εθνική Οδό). Το Συγκρότημα των Δημαρχιακών γραφείων έχει ανακαινιστεί όμορφα ως ένα γοητευτικό σαλέ με ανθισμένες γλαδιόλες. Μια νέα τσιμεντένια γέφυρα φέρει περήφανα την πλάκα: "Χτισμένο με δωρεάν χρήματα το έτος 1933". Παντού βλέπει κανείς νέους φανοστάτες στους δρόμους, καθώς και ένα δρόμο με το όνομά του Silvio Gesell. Οι εργαζόμενοι στα πολλά εργοτάξια είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του συστήματος του δωρεάν χρήματος.

Στα καταστήματα τα γραμμάτια είναι αποδεκτά παντού, παράλληλα με τα επίσημα χρήματα. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το σύστημα που πειραματίστηκε στο Wörgl εμποδίζει την φορολογική ισότητα, γιατί ενεργεί σαν μία μορφή εκμετάλλευσης του φορολογουμένου. Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό λάθος σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Ποτέ στο παρελθόν δεν είδε κανείς τους φορολογούμενους να μη διαμαρτύρονται έντονα κατά την αφαίρεση των χρημάτων τους. Στο Wörgl κανείς δεν διαμαρτύρονταν.

Αντίθετα, οι φόροι (σε μορφή γραμματίων) καταβάλλονται εκ των προτέρων στον Δήμο. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμα και διαμαρτύρονται στην Εθνική τους Τράπεζα η οποία αντιτίθεται στην έκδοση των νέων αυτών χαρτονομισμάτων (των τοπικών γραμματίων). Είναι αδύνατο να αποδώσει κανείς τη γενική βελτίωση του Wörgl μόνο στη «νέα μορφή των φόρων». Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το Δήμαρχο ότι το νέο νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του πολύ καλύτερα από το παλιό.

Αφήνω στους ειδικούς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την κατά 100% κάλυψη των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Παρεμπιπτόντως, αυξήσεις των τιμών, το πρώτο σημάδι του πληθωρισμού, δεν εμφανίζονται. Όσον αφορά την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το νέο νόμισμα ευνοεί την εξοικονόμηση κατά κυριολεξία και όχι την αποθησαύριση του χρήματος. Δεδομένου ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους κρατώντας τα σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει την υποτίμηση αυτή επενδύοντάς τα σε μία τράπεζα καταθέσεων.

Το Wörgl έχει γίνει ένα είδος προσκυνήματος για τους μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες. Ο καθένας μπορεί να τους αναγνωρίσει αμέσως, από τις εκφράσεις τους, κατά τη
συζήτηση τους στους όμορφους δρόμους του Wörgl, ή ενώ κάθονται στα τραπέζια των εστιατορίων. Ο πληθυσμός του Wörgl με χαρά, περήφανος για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά.»
Το τέλος
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα του Wörgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση νομίσματος.

Και έγινε ποινικό αδίκημα η έκδοση "νομίσματος έκτακτης ανάγκης". Το Wörgl γρήγορα επανήλθε στην ανεργία του 30%. Κοινωνική αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία, διότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνανε γιατί η Κυβέρνησή τους και η Δικαιοσύνη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, δεν τους αφήνει να εξασκούν τη δοκιμασμένη λύση που βρήκανε στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά τους επιβάλει τα δικά της μέτρα που αποδεδειγμένα όπως και πριν τους ξαναβύθισε στη φτώχεια και την ανέχεια.

Το 1938 ο Χίτλερ προχώρησε στην προσάρτηση της Αυστρίας (χωρίς να βρει την παραμικρή πολεμική αντίσταση) με έναν από τους λόγους για αυτό, το ότι πολλοί άνθρωποι τον είδαν ως τον οικονομικό και πολιτικό σωτήρα τους. Ακολούθησε ο Πόλεμος, και το πείραμα του Wörgl έμεινε στην Ιστορία.

(Βιβλιογραφία: http://www.mindcontagion.org/worgl)

Ισχυρό ενδιαφέρον από τη Ρωσία για τον ελληνικό τουρισμό

Αθήνα
Με αιχμή το αίτημα για κατάργηση της διαδικασίας θεωρήσεων, αλλά και το στοίχημα για την ανάδειξη της Αθήνας ως τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Ελληνορωσικό Forum για τον τουρισμό, στο οποίο συμμετείχαν 48 από τους κορυφαίους tour operators της Ρωσίας.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», Το φόρουμ στο οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και ήταν το αποκορύφωμα της τριήμερης επίσκεψης των Ρώσων tour operators στη χώρα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ρώσος πρέσβης Βλαντιμίρ Τσικβισβίλι, ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας και ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης.

Από ρωσικής πλευράς τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Ευγένι Πισαρέβσκι, ο αντιπρόεδρος του Russian Union of Travel Γιούρι Μπαρτζίκιν και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operator της Ρωσίας Μάγια Λόμιτζε.

Τη δυναμική της ρωσικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό ανέλυσε στην εναρκτήρια ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο επενδύει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε στις 13 τουριστικές επενδύσεις που προωθούνται, έξι νέες και επτά υφιστάμενες, «ικανές να δεχτούν και να φιλοξενήσουν επισκέπτες ανώτερης κατηγορίας, όπως είναι οι Ρώσοι τουρίστες».

875.000 αφίξεις το 2012


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012, τη χώρα επισκέφθηκαν 875.000 Ρώσοι τουρίστες, πραγματοποιώντας 9,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, με μέσο όρο παραμονής 11 νύκτες, είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης.

Ο μέσος όρος ημερήσιας δαπάνης ήταν 98 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της δαπάνης κάθε Ρώσου επισκέπτη ανά ταξίδι ήταν 1.085 ευρώ.

Για τη μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα, αλλά και τη διευκόλυνση της διενέργειας επενδύσεων, ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι απαιτείται βελτίωση των υποδομών και αξιοθέατων της χώρας, ευκολία πρόσβασης στην Ελλάδα, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τις νέες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία και διευκόλυνση των επενδύσεων, με απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Κατάργηση βίζας

Στη μεγάλη σημασία που θα δοθεί για την κατάργηση της βίζας από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε αίτημα που εκφράστηκε από το σύνολο της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να απαντήσει αρμοδίως σε αίτημα tour operators για απευθείας έκδοσης βίζας από τους τουριστικούς πράκτορες στα προξενεία, παρακάμπτοντας τα visa centers. 0.

Ο κ. Τσικβισβίλι επισήμανε ότι οι Ρώσοι επισκέπτες ενισχύθηκαν κατά 14% το 2012 στη χώρα, με τις συνολικές τους δαπάνες να ανέρχονται στο ένα δισ. ευρώ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν κινήσεις για κατάργηση της βίζας από την ελληνική προεδρία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Russian Union of Travel και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operator της Ρωσίας, αναφέρθηκαν στο ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρωσικής αγοράς, υποστηρίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί το προσωπικό της πρεσβείας, αλλά και ο αριθμός εκδόσεων θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, συγκρίνοντας με αποτελέσματα ανταγωνιστικών προορισμών, όπως η Ισπανία.

Σε 45 ανέρχονται τα δρομολόγια της Aegean Airlines για τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο κ. Βασιλάκης, επισημαίνοντας ότι 12 ελληνικοί προορισμοί συνδέονται με τέσσερις πόλεις της Ρωσίας. Εφέτος «ανοίγουν» και η Κως, η Καλαμάτα, η Αλεξανδρούπολη, η Σκιάθος και εποχιακά η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη άρσης του περιορισμού για πρόσβαση σε μέχρι τέσσερις πόλεις της Ρωσίας που υφίσταται σήμερα.
Newsroom ΔΟΛ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ … “ΕΜΕΙΣ” !!!


Κάποτε ένας μαθητής ρώτησε τον δάσκαλο του:

«Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Παράδεισο και στην Κόλαση;»

Ο δάσκαλος του απάντησε: «Πολύ μικρή, ωστόσο έχει μεγάλες συνέπειες.
Έλα θα σου δείξω την Κόλαση»… Μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μια ομάδα ανθρώπων κάθοταν γύρω από μια τεράστια χύτρα γεμάτη ρύζι. Όλοι όμως έμοιαζαν απελπιστικά πεινασμένοι.
Ο καθένας είχε από ένα παράξενο κουτάλι που το κρατούσε από την άκρη με προσοχή κι έφτανε ως τη χύτρα, κάθε κουτάλι, όμως, είχε τόσο μακρύ χερούλι που δεν μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα του. Η πείνα και η ταλαιπωρία ήταν φοβερή.

-«Έλα» είπε μετά ο δάσκαλος. «Τώρα θα σε πάω στον Παράδεισο». Μπήκαν σε ένα άλλο δωμάτιο, πανομοιότυπο με το πρώτο, υπήρχε η ίδια χύτρα ρυζιού, οι ίδιοι ανθρώπων και τα ίδια περίεργα κουτάλια. Εκεί όμως όλοι έμοιαζαν πραγματικά ευτυχισμένοι.

-«Δεν καταλαβαίνω» είπε ο μαθητής. «Γιατί εδώ είναι όλοι ευτυχισμένοι, ενώ στο άλλο δωμάτιο είναι τόσο δυστυχισμένοι, τη στιγμή που όλα είναι ίδια και πανομοιότυπα;»

Ο δάσκαλος χαμογέλασε και απάντησε: «Εδώ έμαθαν να ταΐζουν ο ένας τον άλλον».

Οικολογικό έγκλημα στη Θεσσαλονίκη από Λάτση και Μπόμπολα!

Αιφνιδιαστικά, ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης σίγησε...
Οι μετρήσεις "δεν είναι πλέον διαθέσιμες" ενώ κάποιοι αλλοιώνουν εσκεµµένα τα στοιxεία για την ατµοσφαιρική ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη προκειµένου να εξυπηρετήσουν τα οικονοµικά συµφέροντα των µεγαλοεπιχειρηµατιών (κοντά στο σταθμό λειτουργεί μονάδα Λάτση - Μπόμπολα).
Για εσκεµµένη αλλοίωση των στοιχείων περί της ατµοσφαιρικής ρύπανσης, που καλύπτει τη δυτική Θεσσαλονίκη, κατηγορεί τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σειρά φορέων της περιοχής.
Το «∆ίκτυο 50 Φορέων και Συλλόγων» καταγγέλλει την προκλητική... αµνησία, που επιδεικνύουν..
οι αρµόδιοι κυβερνητικοί φορείς, απέναντι στην καταστροφική -περιβαλλοντικά- δράση του εργοστασίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που λειτουργεί στην περιοχή. Ο υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος βρίσκεται για άλλη µια φορά υπόλογος απέναντι στην κοινή γνώµη, αφού κατηγορείται ότι παίζει µε την υγεία χιλιάδων πολιτών.

Οι πετρελαιάδες κάνουν πάρτι και στον ελληνικό στρατό
Η εφημερίδα Το ΧΩΝΙ φέρνει αυτήν την Κυριακή στο φως τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους οι οποίες αποδεικνύουν την απίστευτη νοθεία στα καύσιμα που παραδίδουν τα ΕΛΠΕ - συμφερόντων Λάτση - στις Ένοπλες Δυνάμεις!
Ασύδοτα και ανενόχλητα δρουν, µέχρι σήµερα, τα κυκλώµατα στο χώρο των καυσίµων, παρά τις επαναλαµβανόµενες καταγγελίες. Τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν έχουν σταµατήσει να έρχονται στη δηµοσιότητα, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, νέες αποκαλύψεις για εντοπισµό νοθευµένου πετρελαίου στις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις.

Η «Ζούγκλα» εισβάλει στο Μαξίμου - Εκλεισε η συμφωνία για την τηλεόραση του «902»

-Ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Βρυώνης και τα ραντεβού με τον Σαμαρά 
 - Ο ρόλος του Βαγγέλη Μαρινάκη και οι επαφές Χατζηνικολάου για το Κανάλι της Βουλής

Σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των media και της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, εκπονείται από το πολιτικο- μιντιακό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, με μοχλό το ΣΔΟΕ και με στόχο τη δημιουργία νέας, «γαλάζιας διαπλοκής», που εκτός των άλλων θα χρησιμεύσει και ως όχημα συνεννοήσεων του πρωθυπουργού με τη διαπλοκή της παλαιάς εποχής. Το σχέδιο Σαμαρά για τα μίντια εντάσσεται στον διακηρυγμένο στόχο του για τη συγκρότηση νέας παράταξης. Η νέα βαρωνεία στον χώρο των media φαίνεται ότι εγκαινιάζεται -κατά τραγική σύμπτωση- από τον προς πώληση τηλεοπτικό σταθμό 902 του ΚΚΕ, πανελλαδικής εμβέλειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις στελεχών του ΚΚΕ με πρόσωπα της «Ζούγκλας» Τριανταφυλλόπουλου, ( έχουν γράψει σχετικά εδώ οι zoornalistas) ο οποίος εμφανίζεται..
εκ των επικεφαλής εγχειρήματος για τη δημιουργία καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος συναντήθηκε προσφάτως με τον πρωθυπουργό.
Ήδη ο Τριανταφυλλόπουλος, όπως γράφει η Αυγή, βρίσκεται σε επαφές με δημοσιογράφους προκειμένου να τους προσλάβει στο κανάλι. Το πορτοφόλι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη, από την ομάδα των επιχειρηματιών που συνόδευσαν τον Αντ. Σαμαρά στο Κατάρ πρόσφατα, κληρονόμος της Alma Atermon που δραστηριοποιείται στην υπαίθρια διαφήμιση, αφανής βασικός μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Extra 3, και όπως λέγεται, με «άνοιγμα» στο δημόσιο ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα νέα τζάκια φιγουράρει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει έναν μίνι μιντιακό Όμιλο, με «ναυαρχίδα» την εβδομαδιαία εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία συχνά αναλαμβάνει τη «βρόμικη δουλειά» του Μαξίμου. Έπεται ραδιοφωνικός σταθμός και επίκειται άμεσα τηλεοπτικό περιοδικό.
Εδώ να θυμίσουμε ότι ραντεβού με τον Σαμαρά είχε κάνει κι ο Νίκος Χατζηνικολάου (είχαν γράψει σχετικά εδώ οι zoornalistas) με αντικείμενο την εξαγορά - παραχώρηση της συχνότητας του Καναλιού της Βουλής. Στη συνάντηση παρίστατο και εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ δεν υπήρξε κάποια συμφωνία και δόθηκε ραντεβού για νέες συζητήσεις στο εγγύς μέλλον.
Όπως έχει γίνει γνωστό, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του ΚΚΕ και με άλλους ενδιαφερόμενους, το κόμμα έχει βγάλει προς πώληση τον τηλεοπτικό 902 έναντι 10 εκατ. ευρώ, όμως συμβιβάζεται και στα 7. Εξ αυτών, τα 4 για την άδεια και τα 3 για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές δικτύου. Κατά μια απροσδόκητη τροπή των πολιτικών πραγμάτων, ένας τηλεοπτικός σταθμός που παραχωρήθηκε για τις ανάγκες ενός κομμουνιστικού κόμματος μπορεί να αποτελέσει τον σταθμό της πιο άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης.

-Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Α. Νταρζάνου υπό τον τίτλο: Το μακρύ χέρι του Σαμαρά στα μίντια

Τα λογια ενος "υπευθυνου πολιτικου ανδρος"