μεταφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Τριγλυκερίδια: ρόλος και πρόληψη


Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους που μεταφέρεται από το αίμα. Μαζί με τη χοληστερόλη, όταν διακυμαίνονται σε κανονικές συγκεντρώσεις, αποτελούν λιπίδια που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και υγιή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Το περισσότερο λίπος του ανθρώπινου σώματος, βρίσκεται αποθηκευμένο υπό μορφή τριγλυκεριδίων στους λιπώδεις ιστούς. Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη αποτελούν μαζί, το 95% του συνολικού λίπους του σώματος. Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των τριγλυκεριδίων υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος.
Μεταφορά
Τα τριγλυκερίδια, όπως και η χοληστερόλη, υπάρχουν σε φαγητά αλλά συντίθενται και από τον οργανισμό και συγκεκριμένα από το συκώτι. Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, επειδή είναι λιπίδια, δεν διαλύονται στο αίμα και έτσι για τη μεταφορά τους απαιτούνται οι λιποπρωτεΐνες. Η χοληστερόλη μεταφέρεται κυρίως από τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL, καλή χοληστερόλη) και τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL, κακή χοληστερόλη).
Τα τριγλυκερίδια αντίθετα, αποτελούν τη μεγαλύτερη συνιστώσα και μεταφέρονται από τα χυλομικρά (κατά την απορρόφησή σου από το έντερο και την είσοδό τους στην κυκλοφορία του αίματος), όπως επίσης και από τις λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL, πολύ κακή χοληστερόλη).
Ενεργειακό νόμισμα
Τα τριγλυκερίδια αποτελούν ένα ενεργειακό νόμισμα, καθώς συνιστούν την κυριότερη μορφή αποθήκευσης ενέργειας του οργανισμού. Μετά το φαγητό, ο οργανισμός μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρειάζεται, σε τριγλυκερίδια, τα οποία αποθηκεύει στους λιπώδεις ιστούς του σώματος. Στα ενδιάμεσα των γευμάτων, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε θερμίδες, ορισμένες ορμόνες κινητοποιούν από τους λιπώδεις ιστούς τα τριγλυκερίδια για να χρησιμοποιηθούν από τα κύτταρα ως πηγή ενέργειας.
Αντίθετα η χοληστερόλη έχει δομικό ρόλο και χρησιμεύει για την κατασκευή των κυττάρων και μερικών ορμονών.
Αυξημένα επίπεδα
Φυσιολογικά, τα επίπεδά τους στο αίμα είναι μικρότερα από 150 mg/dL, με τον κίνδυνο για επιπλοκές να αυξάνεται μεταξύ 200-499 mg/dL και να ‘εκτοξεύεται’ πάνω από τα 500 mg/dL πλάσματος.
Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκερίδιων στο αίμα, συμβάλλουν στην πρόκληση αθηρωμάτωσης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις των αρτηριών ή της καρδιάς.
Όταν τα τριγλυκερίδια είναι υψηλά στο αίμα, αυτό από μόνο του, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή πλάκες αθηρωμάτωσης με χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλα λίπη που στενεύουν ή αποφράσσουν τις αρτηρίες. Όμως συχνά, οι λιποπρωτεΐνες του αίματος που δεσμεύουν και μεταφέρουν τα τριγλυκερίδια, είναι πλούσιες όχι μόνο σε τριγλυκερίδια αλλά και σε χοληστερόλη, γεγονός που προκαλεί αθηρωμάτωση.
Επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδια αίματος, συχνά συνοδεύονται από χαμηλή συγκέντρωση της λιποπρωτεΐνης HDL - που μεταφέρει την καλή χοληστερόλη – και από αυξημένη τάση για διαβήτη. Για αυτό άλλωστε, ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης αυξάνεται.
Με άλλα λόγια τα υψηλά επίπεδά τους στο αίμα συνιστούν ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα με τις λιποπρωτεΐνες, το οποίο δημιουργεί συνθήκες για στεφανιαία νόσο, άλλες καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικές παθήσεις.
Αίτια
Μεταξύ άλλων, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν:
  • η διατροφή ιδιαίτερα πλούσια σε υδατάνθρακες (άμυλο, ζάχαρη)
  • η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη (ζωικά τρόφιμα, τηγανητά κ.α.),
  • η παχυσαρκία,
  • η απουσία σωματικής άσκησης,
  • ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • ο υποθυρεοειδισμός,
  • οι νεφροπάθειες και
  • οι γενετικές παθήσεις με οικογενειακές υπερλιποπρωτεϊναιμίες.
Αντιμετώπιση
Για τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα βοηθούν:
  • η διατήρηση κανονικού βάρους σώματος με καταπολέμηση της παχυσαρκίας,
  • η τακτική σωματική άσκηση,
  • η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στα πλαίσια των κανονικών αναγκών του σώματος,
  • η αποφυγή της ζάχαρης,
  • η μείωση πρόσληψης χοληστερόλης από τη διατροφή,
  • η κατανάλωση υγιεινού φυτικού λίπους όπως το ελαιόλαδο,
  • η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ω- 3 λιπαρά οξέα (σκουμπρί, σολομός) και
  • η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.
Συμβουλή
Εάν έχετε ψηλά τριγλυκερίδια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να γίνει κατανοητό για ποιο λόγο αυτό συμβαίνει, αλλά και για να σας δοθούν οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή ή/ και για αλλαγές στον τρόπο ζωής/ διατροφής.

Γάμος και σεξ


Ο γάμος είναι η σημαντικότερη πλευρά της ανθρώπινης αναγνώρισης και της συναισθηματικής ολοκλήρωσης δυο ανθρώπων, οι οποίοι αλληλοεπιλέγονται, με σκοπό το να μείνουν για πάντα μαζί βάσει πίστης και συντροφικότητας. Μέσω του γάμου, το ζευγάρι ολοκληρώνεται μέσα από τις δύο σημαντικές πλευρές της ανθρώπινης ζωής, της σεξουαλικότητας και της γονιμότητας. Πολλές φορές, όμως, η σεξουαλική εικόνα ενός γάμου χάνει σημαντικά τον ρόλο της από τις συμπεριφορές που υιοθετούνται και από τους δύο συντρόφους μέσα στη συμβίωση, επιδρώντας αρνητικά στην επιθυμία και την έλξη για σεξουαλική επαφή.
Με το πέρασμα του χρόνου, στο πάθος, στη φαντασία, στη σεξουαλική διέγερση μπορεί να παρεισφρήσει η συνήθεια, η επαναληψιμότητα, η εξοικείωση των σωμάτων, με αποτέλεσμα η σεξουαλική σπίθα, ο ενθουσιασμός και ο αισθησιασμός να φθείρονται. Η συντροφικότητα είναι αυτή που σηματοδοτεί την αποδοχή του άλλου όπως είναι, την κατανόηση των προβλημάτων και των ελαττωμάτων του άλλου, που παρέχει τη δυνατότητα στους συντρόφους να είναι αληθινοί, αυθόρμητοι και ελεύθεροι να σκεφθούν και να δράσουν με αυθεντικό και όχι με υποκριτικό τρόπο. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, νευρολόγος - ψυχίατρος κ. Θάνος Ασκητής, μιλάει στο Iatronet.gr για το σημαντικό αυτό θέμα.

Παραδώστε τις περιουσίες σας και φύγετε από τη χώρα


Παραδώστε τις περιουσίες σας και φύγετε από τη χώρα



Αν κάποιοι στη Θράκη αισθάνονται εσχάτως Τούρκοι, θα πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπει ο νόμος γι' αυτούς...
Τι προβλέπει; 
Ότι πρέπει να παραδώσουν τις περιουσίες τους δωρεάν στο κράτος και να φύγουν από τη χώρα με άδεια χέρια. Γιατί; Γιατί θα πρέπει να διαπραγματευτούν ξανά τη θέση τους μέσα στο ελληνικό κράτος. Όμως, αυτό είναι κάτι που τώρα πλέον δεν τους συμφέρει. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι Έλληνες χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης, που ανάγκαζαν την Ελλάδα να φιλοξενεί μουσουλμάνους κρυπτότουρκους. Αν θέλουν αυτοί οι μουσουλμάνοι να κατοικήσουν ως Έλληνες στην Ελλάδα... 


Κανείς και ποτέ δεν θα τους ενο­χλή­σει. Τα θρησκευτικά τους δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και απολαμβάνουν το σύνολο των προνομίων που απολαμβάνει ο κάθε Έλληνας.
Ό,τι δικαίωμα απολαμβάνει ο γράφων, το ίδιο θ' απολαμβάνουν κι αυτοί. Αν ο γράφων είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί για τα δικαιώματα των συμπολιτών του, είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί και για τα δικά τους δικαιώματα.

Αυτά όλα τα απλά και κατανοητά πράγματα τα αποδέχονταν στην πλειοψηφία τους οι μουσουλμάνοι της Θράκης, μέχρι να επιληφθεί του θέματος η "ξύπνια" δικαιοσύνη. 

Τι έκανε αυτή η "ξύπνια" εξουσία; 
Αγνοώντας το σύνολο των διεθνών συνθηκών και εντελώς παράλογα, εξέτασε το ζήτημα πάνω σε μηδενική βάση. Εξέτασε το ζήτημα, όπως θα το εξέταζε εάν επρόκειτο για εγχώριες αυτόχθονες δυνάμεις, οι οποίες αναζητούν μια εθνική διαφορετικότητα. Αν για παράδειγμα κάποιοι Θεσσαλοί θεωρούσαν ότι η καταγωγή τους είναι τόσο ειδική και τόσο ξεχωριστή, ώστε να επισκιάζει την ελληνικότητά τους, θα μπορούσαν να κινηθούν στο επίπεδο αυτό. Είναι γηγενείς και ξαφνικά "ξύπνησαν" και δεν θέλουν να ονομάζονται Έλληνες το γένος, άσχετα αν είναι Έλληνες πολίτες. Η δικαιοσύνη, σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς θελήσουν να συνθέσουν σύλλογο ως Θεσσαλοί το γένος, θα πρέπει να τους εξασφα­λίσει τα δικαιώματά τους. Θα πρέπει να αποφανθεί γι' αυτούς τους αυτόχθονες, γιατί δεν υπάρχει κάποια προηγούμενη διάταξή, που να τους προσδιορίζει σ' ό,τι αφορά το γένος. Η δικαιοσύνη δηλαδή μπορεί ν' αποφανθεί για τους Θεσσαλούς, αλλά όχι για τους Τούρκους. Για τους Τούρκους έχουν αποφανθεί άλλοι, πολύ πριν χρειαστούμε τα "φώτα" της.


Ο γράφων πιστεύει ότι πίσω από όλες αυτές τις αθλιότητες δεν κρύβεται ούτε η Τουρκία και βέβαια ούτε η ίδια η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η μειονότητα αυτή δεν έχει λόγους να είναι ανήσυχη. Γνωρίζει με ποιο νομικό καθεστώς βρίσκεται στην Ελλάδα και επιπλέον βλέπει ότι η Τουρκία δεν είναι ένας παράδεισος, που θα πρέπει να λαχταράει. Αυτοί οι οποίοι φαίνονται σαν "ανήσυχοι" Τούρκοι είναι βέβαιον ότι από κάπου τα "παίρνουν". Έχουν βρει κάποιους και τους "αρμέγουν". Κάποιοι τους πληρώνουν για να κάνουν αυτά τα οποία κάνουν και είναι βέβαιον ότι δεν είναι η Τουρκία. Ποιοι είναι οι "χορηγοί" τους; Όποιος ενδιαφέρεται, ας ψάξει στις περίφημες "μη κυβερνητικές οργανώσεις". Αυτές ελέγχονται από τους διαχειριστές της Νέας Τάξης και χρηματοδοτούν αδρά όποιους μπορούν να τους βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της Τάξης αυτής.

Αν γνωρίζει κάποιος αυτά τα προβλήματα, μπορεί να καταλάβει πώς, ποιοι και με ποιον τρόπο προσπαθούν να τα επιλύσουν. Αν γνωρίζει κάποιος τι απειλεί την Νέα Τάξη Πραγμάτων, μπορεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποί της συνεργάζονται με αυτούς τους όψιμους Τούρκους της Θράκης. Μπορεί να καταλάβει γιατί είναι έτοιμοι ν' αναγνωρίσουν ακόμα και θεσσαλική ή κρητική ή πελοποννησιακή μειονότητα. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων φοβάται τα ομοιογενή εθνικά κράτη. Τα κράτη τα οποία λεηλατεί και τα οποία γνωρίζει ότι μπορεί —όταν αυτά φτάσουν στα όρια— ν' αντιδράσουν. Πολύ πριν έρθει η ώρα της αντίδρασης, φροντίζει να δημιουργήσει εκείνους τους μοχλούς πίεσης, που θα τα απειλούν με διάλυση. Που θα τα απειλούν με την τύχη της Γιουγκοσλαβίας. Η Θράκη και η κάθε "Θράκη" μπορεί να γίνει ένα Κοσσυφοπέδιο για την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνον την Ελλάδα. Κάθε κράτος έχει ένα "Κοσσυφο­πέδιο", που μπορεί ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσει σαν "δυναμίτης" και να το διαλύσει. Η Ιταλία έχει τη Λομβαρδία, η Ισπανία έχει την Καταλονία, η Βρετανία έχει την Ιρλανδία, η Γαλλία την Αλσατία κλπ...

Η Ελλάδα έχει ως "Κοσσυφοπέδιό" της τη Θράκη. Όμως, για να γίνει "χρήσιμη" η Θράκη στο επίπεδο αυτό, θα πρέπει να εξασφαλιστούν εκείνα τα δεδομένα, που θα επιτρέπουν στους ιμπεριαλιστές να παρουσιάζονται σαν υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου και άρα της διεθνούς νομιμότητας. Εκείνα τα δεδομένα, που θα δίνουν την επιθυμητή νομιμοφάνεια στις ενέργειές τους. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στο επίπεδο αυτό τούς είναι άχρηστη. Δεν έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τους επέτρεπαν να την ενθαρρύνουν, για να δημιουργήσουν προβλήματα στο ελληνικό κράτος και στη συνέχεια να επέμβουν στο όνομα του διεθνούς δικαίου και άρα σαν ανθρωπιστές. Δεν έχει νομικά κατοχυρωμένα εθνικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα είχαν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, τους οποίους "βοήθησαν". Αυτά τα χαρα­κτη­ριστικά προσπαθούν να δώσουν σήμερα στους μουσουλμάνους.

Με λίγα λόγια θέλουν να δημιουργήσουν "Κοσσοβάρους" στην Ελλάδα και αυτήν τη στιγμή τα χαρακτηριστικά των μουσουλμάνων της Θράκης δεν τους το επιτρέπουν. Η διεθνής συνθήκη της Λοζάνης δεν τους επιτρέπει να απειλούν το ελληνικό κράτος με άλλοθι την προστασία των διεθνών συνθηκών. Δεν τους επιτρέπει να το εκβιάζουν, σε περίπτωση που δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις τους. Η ελληνική δικαιοσύνη προφανώς αυτήν την ανάγκη τους προσπαθεί να καλύψει και αυτό μπορεί να γίνει με μια απόφασή της, που έχει την ισχύ νόμου. Αν αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη ότι υπάρχουν Τούρκοι στη Θράκη, είναι έτοιμοι οι "Κοσσοβάροι" που θα χρησιμο­ποιηθούν εις βάρος του ελληνικού λαού. Που θα αποτελούν μόνιμο μοχλό πίεσης εις βάρος του ελληνικού λαού, εφόσον θα απειλούν το ελληνικό κράτος με διάλυση και εμφύλιο πόλεμο.
Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από τη διάλυση του κράτους, όταν υπάρχει μέσα στα όριά του μια νόμιμη εθνική μειονότητα. Αρκούν λίγοι προβοκάτορες και το εκρηκτικό μείγμα είναι έτοιμο να δράσει. Οι πέντε πληρωμένοι χαφιέδες, που δηλώνουν Τούρκοι, θα κάνουν μια προβοκάτσια και όλα θα δρομολογηθούν όπως πρέπει. Θα προκαλέσουν τον ελληνικό λαό και αυτός θα αντιδράσει. Θα αντιδράσει όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις εις βάρος δικαίων και αδίκων. Η αντίδρασή του θα τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους μουσουλμάνους και θα τους οδηγήσει στην "αγκαλιά" των πέντε "Τούρκων". Ξαφνικά η μουσουλμανική μειονότητα, εξαιτίας της βίαιης και τυφλής αντίδρασης, θα γίνει τουρκική. Οι πέντε, μέσα σε μια νύχτα αντιποίνων, θα γίνουν χιλιάδες.

Από εκεί και πέρα θα γίνει ό,τι επιθυμούν αυτοί οι οποίοι ελέγχουν τους προβοκάτορες χωρίς καμία αντίδραση. Θα επέμβει και η Τουρκία σαν "μητέρα" πατρίδα και μετά δεν ξεμπλέ­κεις ούτε σε έναν αιώνα. Θα επέμβει και η διεθνής κοινότητα, για να σταματήσει έναν εκτεταμένο πόλεμο μεταξύ κρατών και μέσα σε μια στιγμή μπορεί μια Θράκη να γίνει χειρότερη από το Κοσσυφοπέδιο....

ΠΗΓΗ: ΕΑΜ Β'

Σχόλιο ιστολογίου: Ο Παναγιώτης Τραϊανού, κατά την άποψη του γράφοντα, εξετάζει μονομερώς την παρείσφρυση εκείνων που επιθυμούν να μεταβάλλουν την Θράκη σε όσοβο"Η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να "απλωθεί" προς την Ελλάδα και η Θράκη αποτελεί το μαλακό υπογάστριο απέναντι σε φοβικούς πολιτικούς που υποτίθεται πως προστατεύουν την Ελλάδα. Τεράστια είναι τα κονδύλια που δίνονται προς την κατεύθυνση δημιουργίας μείζονος θέματος εθνικής μειονότητας στην Θράκη. Καιαυτά τα κονδύλια βγαίνουν από τα ταμεία της γείτονος Τουρκίας και με πολλούς τρόπους (και όχι μόνομέσω των ΜΚΟ) φτάνουν στα χέρια των επιτήδειων ανθυποπρακτορίσκων που δρουν εντός της Ελληνικής Θράκης. Τα κονδύλια που διαχειρίζεται το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ξεπερνούνκατά πολύ (είναι περισσότερο από διπλάσια) τα ετήσια κονδύλια της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών... Συμφωνώντας με το γενικότερο σκεπτικό του κ. Τραϊανού, θέλουμε να προσθέσουμε πως μπορεί η Θράκη να μην είναι η μοναδική Ελληνική περιοχή που επί δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί από το επίσημο Ελληνικό κράτος, αλλά είναι η περιοχή που αποτελεί ξεκάθαρο στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ως εκ τούτου χρήζει άμεσης πολιτειακής - κυβερνητικής παρέμβασης, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω φαινόμενα τα οποία θα δύνανται να λειτουργήσουν ως ισχυρή πυρηνική έκρηξη στα πλαίσια των Βαλκανίων και όχι μόνο της Ελλάδας.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τράπεζες: Έγκλημα κατά του Ελληνικού Λαού ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ


ΠΩΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο Όνομα του Ελληνικού Λαού εκδόθηκαν (και εξακολουθούν να εκδίδονται) εκατομμύρια Διαταγές Πληρωμής των τραπεζών κατά των ελλήνων πολιτών. Στο Όνομα του Ελληνικού Λαού οι τράπεζες έβγαλαν και εξακολουθούν να βγάζουν  στο σφυρί εκατομμύρια ιδιοκτησίες... Στο όνομα του Ελληνικού Λαού χάθηκαν εκατομμύρια ιδιοκτησίες ελλήνων πολιτών... Και όλα αυτά κατόπιν εκτέλεσης Διαταγών Πληρωμής που εκδόθηκαν από άκυρες συμβάσεις με προδιατυπωμενους από τις τράπεζες όρους!!! Με την πλήρη σύμπραξη -άμεση συνέργεια  με όρους ποινικού δικαίου- μίας     διεφθαρμένης πολιτείας… Ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που σε πλήρη σύμπραξη με  μια μαφιόζικου τύπου "τραπεζική επιχειρηματικότητα", επί δυο τουλάχιστον δεκαετίες επέβαλε στον ελληνικό λαό επιτόκια ληστρικά, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν  ακόμα και αυτά  των τοκογλύφων... Η δικαιοσύνη δυστυχώς  -αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το σάπιο σύστημα της κομματοκρατιας-, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων...
Οι συμβάσεις καταναλωτικών δανείων και καρτών που συνάπτουν οι τράπεζες με τους καταναλωτές είναι ΑΚΥΡΕΣ. ΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ. Με έξι απλές ερωτήσεις – απαντήσεις, θα δείξω πως μπορείτε να ανακόψετε τις διαταγές πληρωμής που οι τράπεζες βγάζουν, ή απειλούν να βγάλουν εναντίον σας.
1. Η τράπεζα είναι όπως ο Σαμψών
Όπως η δύναμη του Σαμψών ήταν τα μαλλιά του έτσι και στις τράπεζες η δύναμη τους είναι η Διαταγή Πληρωμής. Όπως  αν στο Σαμψών  κατάφερνες να του  κόψεις   τα μαλλιά έχανε όλη του τη δύναμη, έτσι και στην τράπεζα αν καταφέρεις να της (ανα)κόψεις τη Διαταγή Πληρωμής χάνει αμέσως τη δύναμη της και οδηγείται σε βέβαιο θάνατο (κατάρρευση).
Θέτω εδώ στη διάθεση σας το δικόγραφο της Ανακοπής κατά απαιτήσεων από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Η Ανακοπή αυτή περιλαμβάνει ισχυρισμούς που ακυρώνουν τους σημαντικότερους όρους των συμβάσεων που οι τράπεζες συνάπτουν με τους καταναλωτές , όπως αυτά κρίθηκαν με σειρά δικαστικών αποφάσεων... Αποτελεί μια   καλή μελέτη και προκειμένου να συνταχθεί απαιτήθηκαν πολλές δεκάδες ώρες δουλειάς .
2. Τι είναι η Διαταγή Πληρωμής?
Η Διαταγή Πληρωμής είναι κάτι σαν δικαστική απόφαση. Εκδίδεται βάσει του αντιγράφου της σύμβασης δανείου που έχεις υπογράψει με την τράπεζα και την κίνηση του λογαριασμού του δανείου. Το βασικότερο πλεονέκτημά της είναι ότι εκδίδεται ΑΜΕΣΩΣ και  ότι είναι τίτλος εκτελεστός (δηλαδή η τράπεζα μπορεί αμέσως να προχωρήσει σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη). Στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα εκδίδεται σε 1-2 μήνες , ενώ στην περιφέρεια (στα  ειρηνοδικεία ιδίως της επαρχίας), σε μια εβδομάδα το πολύ.
Σημαντικότατο επίσης πλεονέκτημά της είναι ότι εκδίδεται ερήμην σου. Δεν προηγείται καμία απολύτως γνωστοποίηση ότι η τράπεζα έχει καταθέσει αίτηση για έκδοση εναντίον σου Διαταγής Πληρωμής. Ο δικαστής εκδίδει τη Διαταγή Πληρωμής χωρίς να γίνει ακροαματική διαδικασία. Δεν παρίστασαι δηλαδή με δικηγόρο και δεν αναπτύσσεις τις θέσεις σου.
Μόλις ο δικαστής εκδώσει τη Διαταγή Πληρωμής, η τράπεζα σου την κοινοποιεί αμέσως με δικαστικό επιμελητή. Η τράπεζα βιάζεται να σε βρει και να σου κοινοποιήσει τη διαταγή πληρωμής, γιατί αν δε σου την κοινοποιήσει εντός διμήνου από την έκδοσή της, χάνει την ισχύ της και πρέπει να εκδοθεί εκ νέου (πρέπει δηλαδή η τράπεζα πληρώσει ξανά όλα τα έξοδα - αν το ποσό είναι μεγάλο, η τράπεζα «μπήκε για τα καλά μέσα» γιατί πρέπει εκ νέου να πληρώσει ένα σωρό λεφτά σε έξοδα).
Αν λοιπόν η Διαταγή Πληρωμής σου κοινοποιηθεί εγκαίρως (εντός διμήνου από την έκδοσή της), σε έχει φέρει προ τετελεσμένων. Με το που σου κοινοποιείται, έχεις αυτομάτως μπει στο Τειρεσία, με μια διαδικασία που δεν ενδιαφέρει να αναλύσω.  Μόλις περάσουν 3 ημέρες από την κοινοποίηση, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση της περιουσίας σου. Για να «τη γλιτώσεις», θα πρέπει η τράπεζα να μη μπορεί να σε βρει για να σου κοινοποιήσει τη Διαταγή (πρέπει να είναι άγνωστη η διαμονή σου ή να λείπεις στο εξωτερικό). Άπαξ και σου κοινοποιήσει τελείωσες.
Αν έχεις περιουσία η τράπεζα θα εκτελέσει (θα κάνει κατάσχεση), για να πάρει «τα λεφτά της». Και περιουσία όμως να μην έχεις και η τράπεζα δεν καταφέρει τελικά να πάρει «τα λεφτά της» (ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος) , σε έχει για τα καλά στο χέρι… Γιατί πολύ απλά, με την έκδοση της Διαταγής Πληρωμής και την κοινοποίησή της σε έχει μαυρίσει στον Τειρεσία (όλες οι διαταγές πληρωμής ποσού από 1000 ευρώ και πάνω, περνάνε στις λίστες του Τειρεσία).
3. Πως μπορείς να ανακόψεις τη Διαταγή Πληρωμής?
Επιγραμματικά, η Διαταγή Πληρωμής μπορεί να ακυρωθεί εν όλω ή εν μέρει   με ανακοπή η οποία πρέπει να ασκηθεί εντός 15 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της Διαταγής Πληρωμής. Οπότε μόλις σου κοινοποιηθεί η Διαταγή Πληρωμής τρέχεις και δε φτάνεις... Μοναδικός τρόπος για να ακυρώσεις τη Διαταγή Πληρωμής είναι να αποδείξεις ότι αυτή εκδόθηκε βάσει άκυρης σύμβασης (εδώ ακυρότητα της σύμβασης υπάρχει , αν αποδείξεις ότι είναι άκυρος  έστω και ένας όρος της σύμβασης δανείου που υπέγραψες με την τράπεζα).
4. Πως βγαίνω από τον Τειρεσία αν η τράπεζα μου βγάλει Διαταγή Πληρωμής?
Από τον Τειρεσία βγαίνεις με δυο τρόπους : Στο περίπου βγαίνεις αν πληρώσεις την τράπεζα. Και κανονικά βγαίνεις, αν ασκήσεις Ανακοπή κατά της Διαταγής Πληρωμής και αυτή γίνει από το δικαστήριο δεκτή (ακυρώσει δηλαδή τη Διαταγή Πληρωμής στο σύνολό της). ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ "ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ". ΈΧΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ!
5. Γιατί λες ότι έχει χάσει τα λεφτά της? Αν ακυρωθεί η Διαταγή Πληρωμής   δεν μπορεί η τράπεζα με άλλο τρόπο να πάρει τα λεφτά της ?
Αν ακυρωθεί η Διαταγή Πληρωμής (επειδή το δικαστήριο που δίκασε την ανακοπή έκρινε ως άκυρους και καταχρηστικούς κάποιους από τους όρους της σύμβασης του δανείου), η τράπεζα μπορεί να επανέλθει με νέα Διαταγή Πληρωμής με αιτούμενο όμως ποσό, πολύ μικρότερο από αυτό που αρχικά αξίωνε, αφού το νέο ποσό θα υπολογιστεί δίχως τους όρους που το δικαστήριο έκρινε προηγουμένως ως άκυρους και καταχρηστικούς. Πρακτικά όμως οι τράπεζες ποτέ δεν ακολουθούν αυτή την οδό, γιατί πολύ απλά  με το τρόπο αυτό θα συνομολογούσαν την ακυρότητα όλων των συμβάσεων τους! Οπότε η μόνη νομική οδός που της απομένει προκειμένου να αξιώσει την  απαίτηση που θεωρεί ότι έχει  (την απαίτηση δηλαδή που προκύπτει και από τους άκυρους όρους), είναι η οδός της  άσκησης τακτικής αγωγής. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 χρόνια, οι τράπεζες συνήθως έρχονται σε συμβιβασμό…
Άρα λοιπόν, αν καταφέρεις και  ανακόψεις τη διαταγή πληρωμής, η τράπεζα αναγκαστικά θα πρέπει να συρθεί είτε στη δικαστική επιδίωξη της «απαίτησης» μέσω της άσκησης τακτικής αγωγής, είτε να συμβιβαστεί χωρίς δικαστήρια. Σχεδόν πάντα  επιλέγει το δεύτερο, για τους λόγους που αναλύω  παρακάτω: 
6. Ποια τα μειονεκτήματα  της δικαστικής απόφασης που εκδίδεται κατόπιν άσκησης τακτικής αγωγής σε σχέση με την έκδοση διαταγής πληρωμής? Γιατί  η έκδοση διαταγής πληρωμής είναι για τις τράπεζες η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ? Γιατί αν ακυρωθεί η διαταγή πληρωμής η άσκηση αγωγής αποτελεί για την τράπεζα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ?
Εφόσον η αγωγή της τράπεζας κερδισθεί τα αποτελέσματα που η δικαστική απόφαση παράγει είναι τα ίδια με αυτά της Διαταγής Πληρωμής. Με μια όμως διάφορα:
Από την άσκηση της αγωγής μέχρι εκδόσεως τελεσίδικης απόφασης μπορεί να μεσολαβήσουν μέχρι  και 10 χρόνια!!! Περαιτέρω η επιδίωξη της απαίτησης της τράπεζας με άσκηση εναντίον σου αγωγής δεν σε βάζει στα κατάστιχα του Τειρεσία (όπως συμβαίνει με την έκδοση Διαταγής Πληρωμής). Σημαντική διαφορά επίσης είναι ότι η αγωγή σου κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή οπότε λαμβάνεις γνώση της δικασίμου καθώς και του περιεχομένου της (των ισχυρισμών δηλαδή της τράπεζας). Οπότε πας σε δικηγόρο, ώστε να προετοιμάσεις την άμυνα σου και κατά την ημερομηνία της εκδίκασης να είσαι προετοιμασμένος να αντιπαρατεθείς με την τράπεζα.
Για να εκδοθεί δηλαδή απόφαση κατόπιν άσκησης αγωγής προηγείται πάντοτε ακροαματική διαδικασία στην οποία οι διάδικοι παρίστανται με δικηγόρο και αναπτύσσουν τις θέσεις τους. Επιπρόσθετα , η αγωγή έχει για την τράπεζα το μειονέκτημα ότι ακόμα και αν στον πρώτο βαθμό κερδίσει, το δικαστήριο, κατά τη συνήθη δικαστηριακή πρακτική, σπάνια θα διατάξει την εκτέλεση της απόφασης για το σύνολο της επιδικασθείσας απαίτησης ( αν πχ η τράπεζα κερδίσει  και το δικαστήριο της επιδικάσει 10.000 ευρώ θα διατάξει «κατάσχεση», για τα μισά ή και λιγότερα). 
Εν συνεχεία, ανάλογα με το σκεπτικό και το διατακτικό της  απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ακολουθεί συνήθως η άσκηση εφέσεως από τον έναν, τον άλλο ή και τους δυο διαδίκους (μπορείς δηλαδή εσύ, η τράπεζα ή και οι δυο να προσβάλετε την απόφαση με έφεση στο μέτρο και στο βαθμό  που κάθε ένας θεωρεί ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έσφαλε). Να σημειωθεί εδώ ότι με δεδομένο ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε υποχρεώνει να πληρώσεις μέρος της απαίτησης που επιδίκασε στην τράπεζα και όχι το σύνολο, πολλές εφέσεις γίνονται και με σκοπό  να κερδηθεί χρόνος ώστε αν τελικά χάσεις στο «εφετείο», να πας  την πληρωμή όσο πιο πίσω γίνεται...
Οπότε η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο («εφετείο») και εκδίδεται η τελεσίδικη απόφαση. Αν χάσεις υποχρεούσαι να πληρώσεις.
Η όλη όμως διαδικασία διαρκεί πολλά χρόνια και οποίος ακολουθεί αυτή τη νομική οδό,  πρακτικά αν όχι έχει χάσει τα λεφτά του πάντως έχει χάσει μεγάλο μέρος τους. Αν πχ  μια τράπεζα μπει σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να πληρώσει δικηγόρους για πολλά δικαστήρια, για τις αναβολές, να κάνει ασφαλιστικά μέτρα για να εξασφαλίσει την απαίτηση, να πληρώσει πραγματογνώμονες στην περίπτωση που το δικαστήριο διατάξει πραγματογνωμοσύνη, δικαστικούς επιμελητές για σειρά επιδόσεων και κατασχέσεων κλπ. Και με όλα αυτά, ακόμη και αν  μετά από 10 χρόνια κερδίσει, μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει...
Γίνεται από αυτά  αντιληπτό ότι  αν οι τράπεζες υποχρεωθούν να μπουν μαζικά στη διαδικασία της επιδίωξης του δανείου μέσω της οδού της άσκησης αγωγής, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει εν μία νυκτί...
5. Τι πρέπει να κάνω αν δε μπορώ να πληρώσω το δάνειο?
Όταν πάψεις να πληρώνεις το δάνειο ακολουθεί η καταγγελία της σύμβασης του δανείου. Η καταγγελία σου κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή και την υπογράφει δικηγόρος. Οι  συστημένες ή απλές επιστολές δεν παράγουν έννομες συνέπειες για αυτό  και τις πετάτε κατευθείαν στα σκουπίδια (ακόμη και αν τις υπογράφει δικηγόρος). Τις στέλνουν με απλό ταχυδρομείο (με στόχο να σας φοβίσουν) , για να μην πληρώσουν δικαστικό επιμελητή! Μετά την καταγγελία της σύμβασης (που σου κοινοποιείται πάντοτε με δικαστικό επιμελητή), ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση διαταγής πληρωμής.
Αμέσως λοιπόν μόλις πάψεις να πληρώνεις το δάνειο ή την κάρτα άλλως αμέσως μόλις σου κοινοποιηθεί η καταγγελία της σύμβασης, στέλνεις στην τράπεζα αυτό το εξώδικο open - download . Το εξώδικο αυτό στοχεύει στο να χρησιμοποιηθεί αργότερα στη δίκη της ανακοπής (τη δίκη για την ακύρωση της διαταγής πληρωμής), ώστε η διαταγή πληρωμής να ακυρωθεί στο σύνολο της και όχι εν μέρει (είναι σημαντικό η διαταγή να ακυρωθεί στο σύνολο της γιατί διαφορετικά αφενός υποχρεούσαι να πληρώσεις αφετέρου δε βγαίνεις από το Τειρεσία)...Με απλά λόγια, με αυτό το εξώδικο συνομολογείς την οφειλή σου αλλά αρνείσαι το ύψος της με τον ισχυρισμό ότι η οφειλή διαμορφώθηκε σε αυτό το ύψος , λόγω των άκυρων και καταχρηστικών όρων της σύμβασης. Με άλλα λόγια τους λες : " Κύριοι χρωστάω αλλά δε χρωστάω αυτά που μου ζητάτε. Πριν βγάλετε διαταγή πληρωμής , ελάτε να τα βρούμε. Αν νομίζετε ότι δε μπορούμε να τα βρούμε ας διορίσουμε πραγματογνώμονα. Αν παρ όλα αυτά με αγνοήσετε και βγάλετε διαταγή πληρωμής, θα την ανακόψω χρησιμοποιώντας εναντίον σας αυτό το εξώδικο, με τον ισχυρισμό ότι η έκδοση διαταγής πληρωμής συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, που αποτελεί βάσιμο λόγο ανακοπής"...
Να σημειώσω εδώ ότι σε τρεις περιπτώσεις που έστειλα αυτό το εξώδικο, οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε έκδοση  Διαταγής Πληρωμής. Η μια μάλιστα περίπτωση αφορά προσωπική μου υπόθεση  για δυο πιστωτικές κάρτες μου, με εκδότρια τράπεζα την Eurobank τις οποίες έπαψα να πληρώνω τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με το σκεπτικό ότι «τους έχω δώσει τόσα λεφτά για αυτές τις κάρτες,  που η Eurobank είναι αυτή που μου οφείλει και όχι εγώ στη Eurobank». Η τράπεζα έδωσε το φάκελό μου σε κάτι εισπράκτορες που με απειλούσαν νύχτα μέρα  ότι αν δε τους πληρώσω  θα μου βγάλουν λέει  Διαταγή Πληρωμής! Η ενόχλησή μου ήταν τόσο μεγάλη, που το εξώδικο εδώ στρέφεται κατά της Eurobank και κατά κάθε δικηγόρου που τυχόν υπογράψει και καταθέσει αίτηση για έκδοση εναντίον μου διαταγής πληρωμής (το εξώδικο αυτό δεν το δημοσιεύω). 
Ακόλουθα κατεβάζεις αυτό το δικόγραφο open - download που είναι η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής,  και πας σφαίρα στο δικηγόρο σου.
6. Τι ακριβώς προσπαθώ να πετύχω με το δικόγραφο της ανακοπής που μου δίνεις?
Πέραν της νομολογίας που αφορά στους άκυρους και καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων των τραπεζών , επιχειρείς τα ακόλουθα:
Α) Σύμφωνα με την πάγια θέση της νομολογίας αν ένας όρος μιας σύμβασης είναι άκυρος αυτό δε συνεπάγεται ότι είναι άκυρη όλη η σύμβαση. Με το δικόγραφο αυτό διατυπώνεις τον ισχυρισμό  ότι αν ένας όρος στη σύμβαση με την τράπεζα είναι άκυρος τότε ολόκληρη η σύμβαση είναι άκυρη και επομένως το δικαστήριο πρέπει να ακυρώσει τη διαταγή πληρωμής στο σύνολό της.
Β) Γίνεται στο δικόγραφο μνεία της προηγούμενης κοινοποίησης προς την τράπεζα, του εξωδίκου με το οποίο ο δανειολήπτης αποδέχεται μεν ότι οφείλει αλλά αρνείται το ύψος της οφειλής. Βάζει λοιπόν τον ισχυρισμό ότι αν το δικαστήριο δεχθεί ότι υπάρχει ακυρότητα ορισμένων όρων της σύμβασης, αυτό ο δανειολήπτης το είχε επισημάνει έγκαιρα (πριν την έκδοση Διαταγής Πληρωμής) και επομένως η έκδοση διαταγής πληρωμής  συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος γεγονός που αποτελεί βάσιμο λόγο ανακοπής για να ακυρωθεί η Διαταγή στο σύνολό της.
Γ)  Ισχυροποιεί τη θέση του δανειολήπτη σε σχέση με  ένα  από τα δυσκολότερα νομικά ζητήματα. Σύμφωνα με όλες τις συμβάσεις των τραπεζών  αν εντός της προθεσμίας των 20-30 ημερών δεν αμφισβητήσεις την οφειλή όπως αυτή διαμορφώνεται στο μηνιαίο λογαριασμό , αυτό συνιστά αναγνώριση της οφειλής και ακυρώνει το δικαίωμα να αμφισβητήσεις δικαστικά την οφειλή αργότερα. Πρακτικά δηλαδή , ο όρος αυτός σημαίνει ότι αν σου έρθει ο μηνιαίος  λογαριασμός σήμερα και εσύ εντός 30 ημερών δεν αμφισβητήσεις την οφειλή, αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορείς  ένα χρόνο μετά να ασκήσεις ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής ισχυριζόμενος ότι η πραγματική οφειλή δεν είναι αυτή που η τράπεζα αξιώνει…
Στο δικόγραφο διατυπώνεται η άποψη ότι αυτό δεν ισχύει στις περιπτώσεις των αισχροκερδών συμβάσεων όπως είναι  οι συμβάσεις  που οι ελληνικές τράπεζες συνάπτουν με τους δανειολήπτες.
Δ) με αυτό το δικόγραφο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι είναι άκυρες όλες οι Διαταγές Πληρωμής από το 2001 και μετά. Αν ο ισχυρισμός αυτός γίνει δεκτός από τα δικαστήρια, τότε ανοίγει χορός μαζικών αγωγών κατά των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου, για όλα τα ακίνητα που από το 2001 και μετά, βγήκαν στο σφυρί ...
Εν ευθέτω χρόνω, θα δημοσιεύσω  αίτηση για έκδοση Διαταγής Πληρωμής των δανειοληπτών κατά των τραπεζών, με αίτημα να υποχρεωθεί η τράπεζα να καταβάλει στο δανειολήπτη, ότι αυτός αχρεωστήτως κατέβαλε στην τράπεζα  από την εφαρμογή των άκυρων Γ.Ο.Σ των συμβάσεων που οι τράπεζες συνάπτουν με τους καταναλωτές.

Τέλη κυκλοφορίας: ΠΛΗΡΗΣ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ η διαδικασία είσπραξης και βεβαίωσής τους



Για να καταλάβεις τι παίχτηκε φέτος με τα τέλη κυκλοφορίας, θα το γράψω με όσο πιο απλά λόγια γίνεται…

Δεν επιτρέπεται η είσπραξη ούτε η έναρξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας του φορολογούμενου με την ταμειακή βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας, αν προηγουμένως ο φορολογούμενος δεν λάβει ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα που του αποστέλλει το ΥΠΟΙΚ, από το οποίο λαμβάνει ΠΛΗΡΗ γνώση της σε βάρος του καταλογιστικής πράξης των τελών κυκλοφορίας και της μεθόδου υπολογισμού τους (κυβισμός, παλαιότητα, εκπομπή ρύπων, στοιχεία κυκλοφορίας οχήματος, κλπ).

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους ΔΕΝ κοινοποίησαν τέτοιο έγγραφο… Αντί αυτού, οι φορολογούμενοι «κλήθηκαν» να μπουν στο ιντερνετ (!!!) και ειδικότερα  στο σαιτ της ΓΓΠΣ όπου «όφειλαν» να τυπώσουν  ένα πι-ντι-εφ (!!!) που σε συνθήκες πλήρους συνταγματικής εκτροπής υποκαθιστά υποτίθεται την κοινοποίηση έγκυρης διοικητικής πράξης !!!
Το πι-ντι-εφ όμως αυτό που έβγαλαν στο ιντερνέτ ΔΕΝ αποτελεί νομιμως κοινοποιηθείσα καταλογιστική πράξη, διότι κατ αρχήν, ΔΕΝ προκύπτει ημερομηνία νόμιμης κοινοποίησης από την οποία ξεκινά η προθεσμία άσκησης προσφυγής (διηγώντας τα να κλαις και να γελάς...). Για να ήταν η διαδικασία αυτή νόμιμη θα έπρεπε η «ανατολική ορθόδοξη ελληνική επαρχία της Τέταρτης Γερμανικής Αυτοκρατορίας», να έχει υλοποιήσει πλήρως σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης μέσω προηγμένης  ηλεκτρονικής  υπογραφής.

Εφόσον λοιπόν σου κοινοποιούσαν εγκύρως καταλογιστική πράξη θα μπορούσες να ισχυριστείς, με προσφυγή που θα έκανες, ότι τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικών τελών, δεν είναι φόροι, και επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων για τη χρησιμοποίηση από τους τελευταίους του οδικού δικτύου της χώρας και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τη συγκάλυψη των δαπανών συντήρησης του δικτύου τούτου, όπως με την 428/2005 απόφασή Του έκρινε ο  Άρειος Πάγος. Προκύπτει λοιπόν ότι κατ αρχήν, η διοίκηση  σου αποστέρησε το δικαίωμα άσκησης προσφυγής…

Πάμε τώρα στο «καλύτερο»: το διοικητικό όργανο, διαρκούσης της προθεσμίας  άσκησης της προσφυγής, κωλύεται να προβεί στην ταμειακή βεβαίωση του συνολικού ποσού του χρέους για τα τέλη κυκλοφορίας, το οποίο (χρέος)  οριστικοποιείται στην περίπτωση αυτή με την πάροδο ΑΠΡΑΚΤΗΣ της προθεσμίας ασκήσεως κατ’ αυτής προσφυγής Άρα από το γεγονός ότι φέτος ΔΕΝ έγινε νόμιμη κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης των τελών κυκλοφορίας από την οποία (κοινοποίηση) θα ξεκινούσε η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής, προκύπτει με βεβαιότητα ότι:

α) δεν υπήρξε ο από το άρθρο 2 Κ.Ε.Δ.Ε. προβλεπόμενος νόμιμος τίτλος ή αυτός είναι άκυρος, δεδομένου ότι  το πι-ντι-εφ που σε συνθήκες πλήρους συνταγματικής εκτροπής έβγαλαν στο ιντερνέτ (!!!!), ΔΕΝ αποτελεί νόμιμο τίτλο και συνεπώς ΔΕΝ επιτρέπεται και είναι άκυρη η διοικητική εκτέλεση.

β) η «ταμειακή» ΔΗΘΕΝ «βεβαίωση», που έχουν αναρτήσει για όσους δεν πλήρωσαν στο ιντερνέτ (!!!) ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ, αφού ουδέποτε τους κοινοποιήθηκε καταλογιστική πράξη για τα τέλη κυκλοφορίας και άρα ΔΕΝ έχει έως σήμερα παρέλθει άπρακτη η προθεσμία ασκήσεως κατ’ αυτής προσφυγής, λόγος για τον οποίο ΚΩΛΥΕΤΑΙ η διοίκηση να προβεί στην ταμειακή βεβαίωση του συνολικού ποσού του χρέους

Τα παραπάνω (που αποτελούν το πρώτο από τα τρία κεφάλαια τυχόν προσφυγής ή ανακοπής), δημοσιεύεται σε πλήρη ανάπτυξη του νομικού συλλογισμού εδώ.
Ο δεύτερος λόγος (νομικός κι αυτός) συμπυκνώνεται στο έξης πολύ απλό ερώτημα: «καλά ρε παιδιά, αφού ο Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι ΦΟΡΟΣ,  τότε γιατί απαλλάσσετε από την πληρωμή τους όσους δηλώνουν ακινησία του οχήματος???? Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε γιατί δε μου επιτρέπετε να κάνω μια δήλωση ακατοικισίας και για το εξοχικό, μπας κι απαλλαγώ από τους ΦΟΡΟΥΣ που το βαρύνουν??? Μήπως τελικά παιδιά, τα τέλη κυκλοφορίας είναι τέλη ανταποδοτικά και για αυτό επιτρέπετε την απαλλαγή από αυτά κατόπιν δήλωσης ακινησίας, με τη λογική, ότι  πληρώνει ΜΟΝΟ όποιος  χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο?» (ποστ εδώ)

Κλείνοντας θα προσπαθήσω να δώσω απάντηση σε ένα δύσκολο ερώτημα: «πως στο καλό μπορεί ο πολίτης να πάει στα δικαστήρια και να αμφισβητήσει τα τέλη κυκλοφορίας, όταν ο κώδικας διοικητικής δικονομίας δεν προβλέπει (ακόμα) προσφυγή ή ανακοπή κατά ατομικής διοικητικής πράξης που εκδίδεται σε πι-ντι-εφ και κοινοποιείται μέσα από δημόσια σελίδα στο ιντερνετ?»

Ο πρώτος τρόπος είναι να πας στην Εφορία, να πέσεις γονυπετής στα πόδια του εφορα και να τον παρακαλέσεις να σου κοινοποιήσει την «ατομική ειδοποίηση» που έχει αναρτηθεί προς γνώση του οφειλέτη στο... ιντερνετ!!! Το βλέπω πάντως απίθανο, αφού λογικά, αν η διοίκηση λειτουργεί υποτυπωδώς έστω, θα δοθεί αυστηρή οδηγία, ΝΑ ΜΗ  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ  «ατομική ειδοποίηση», αφού ο Δικαστής που θα δικάσει την ανακοπή θα ξεχάσει και τα νομικά που ήξερε…. Ο δεύτερος, είναι να παρακαλέσεις τον πρώτο αστυνομικό που πέσει στο δρόμο σου, να σου αφαιρέσει τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, για το λόγο ότι δεν έχεις πληρώσει τέλη κυκλοφορίας (παρεμπίπτον έλεγχος της νομιμότητας είσπραξης των τελών κυκλοφορίας κατόπιν προσφυγής κατά της πράξης αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος).
Αστεία βεβαίως πράγματα, αφού κανείς δεν πρόκειται να το κάνει, ούτε βεβαίως η διοίκηση προτίθεται να ενοχλήσει όσους δεν πλήρωσαν, αφού αν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια το δημόσιο θα βγει χαμένο (ότι πήραμε πήραμε).

Να μη ξεχάσω και το τελευταίο... Ότι κυκλοφορεί σε διάφορες βερσιόν στο ιντερνετ, δημοσίευμα που στη Google δίνει 48.600 αποτελέσματα, με τίτλους πηχυαίους, όπως «Κατάσχεση ΙΧ και παρακράτηση μισθού για όσους «ξέχασαν» τα τέλη κυκλοφορίας», «Δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας»,  «ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΙΧ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΗ!!!» που πάνω κάτω   μου θυμίζουν ετούτο

Τα μέσα μεταφοράς απεργούν και… ο σκύλος παίζει τάβλι

Σήμερα το πρωί διάβασα ένα απολαυστικό ανέκδοτο...

Ένας οδηγός παρατήρησε στην άκρη του δρόμου έναν τύπο να παίζει τάβλι με έναν σκύλο. Έκπληκτος, σταματάει λίγο πιο κάτω, βγαίνει έξω και ρωτάει τον ταβλαδόρο: – «Καλά ρε φίλε, ξέρει ο σκύλος τάβλι;» – «Τι να ξέρει μωρέ, 5-2 χάνει.»

Κάπως έτσι νιώθω κάθε φορά που ακούω κάποιον από το μέτωπο των απεργιών των ΜΜΜ να δηλώνει «Ξέρουμε ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται, αλλά..»

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να ακολουθεί τούτο το «αλλά», από το πόσο δίκαιο ή άδικο, πόσο λογικό ή παράλογο είναι, το κωμικοτραγικό στοιχείο κρύβεται πίσω από αυτή τη λιτή δήλωση επίγνωσης: «Ξέρουμε ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται..».

Πράγματι, δεν απαιτούνται γνώσεις πυρηνικής φυσικής για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι το να μη λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συνεπάγεται καθυστέρηση, ταλαιπωρία, κόστος, εκνευρισμό, κόπωση, ματαίωση προγραμματισμένων εργασιών, extra περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω καυσαερίων, καθώς και άλλα ανάλογα καλούδια . Σε έναν αστικό χώρο κατ’ εξοχήν ζοφερής πολεοδομικής λογικής, όπως η Αθήνα, το δίκτυο των ΜΜΜ αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια νότα ποιότητας και οργάνωσης στην καθημερινότητα 5.000.0000 κατοίκων.

Δε στέκομαι καθόλου στην αξιολόγηση των αιτημάτων των απεργών: Ο καθένας μας σήμερα μπορεί εύκολα να ενημερωθεί και να σχηματίσει τη δική του γνώμη. Μεγάλα παιδιά είμαστε. Αλήθειες, ψέμματα, υπερφίαλα λόγια μπορούν εύκολα πια να «πέσουν» στην αντίληψή μας. Και ανάλογα με το πόσο βαριά μας «πέφτουν» και στο στομάχι, τασσόμαστε υπέρ ή κατά ή παγερά αδιάφοροι.

Αυτό που με ξεπερνάει είναι η αυτοπεποίθηση της πρότασης «Ξέρουμε ότι ταλαιπωρείστε». Σύμφωνοι. Ας το ξέρουν. Όσο μπορούν. Αν μπορούν. Γιατί - μεταξύ μας -μπορεί και να μη βολεύει να το γνωρίζουν κατά βάθος: θα ήταν λίγο σαδιστικό να γίνεται χρήση της ταλαιπωρίας των πολλών ως μέσο πίεσης και μετά να ανακοινώνεται δημόσια ότι «Το Ξέρουμε, αλλά…». Οι μόνοι που ακολουθούν αυτή την επικοινωνιακή λογική είναι οι γιατροί: «θα σε πονέσω αλλά πρέπει». Ναι, εντάξει. Μόνο που εκείνοι έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ασθενή ή – στα πολύ δύσκολα – των οικείων του.

Έστω λοιπόν πως το ξέρουν ότι μια ολόκληρη πόλη ταλαιπωρείται, για άγνωστο πόσο. Γιατί πρέπει να το ακούω ως δήλωση; Τι κερδίζει ένα απεργιακό μέτωπο από κάτι τέτοιο; Κατανόηση από τους πολλούς; Συμπάθεια; Υποστήριξη; Μα για όλα αυτά, υπάρχει το περιεχόμενο των απεργιακών αιτημάτων. Η ορθότητά τους. Η πληρότητά τους. ‘Η, έστω, η ποιότητά τους.

Άρα; Κάποιο συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την επικοινωνιακή έπαρση; Προσωπικά, παραιτούμαι από την προσπάθεια. Το μόνο που ψυχανεμίζομαι είναι μήπως το στοίχημα είναι αλλού: να βγει τελικά ο οδηγός από το αυτοκίνητο και να αναρωτηθεί, «μα καλά, πως γίνεται να ξέρει ο σκύλος τάβλι;»

Πιθανόν. Είναι μια εκδοχή. Ίσως τελικά το να βγούμε από το μικρόκοσμο του δικού μας κέλυφους και να αναρωτηθούμε κοιτώντας κατάματα τους άλλους, να είναι η απάντηση σε πολλά. Και μάλλον σε πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.

η βαθμολογια των ομαδων στην ευρωπη.

Δειτε την βαθμολογια της UEFA .
http://www.uefa.com/memberassociations/uefarankings/club/index.html

Ο κομουνισμός έκανε την Ελλάδα (και τη Δύση συνολικά) πλούσια


Ο κομουνισμός έκανε την Ελλάδα (και τη Δύση συνολικά) πλούσια


Οι δεκαετίες του 60, του 70 και του 80 είδαν δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από κομουνιστικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Επειδή όμως αυτά τα συστήματα δεν διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους καμία χώρα από όσες τα έχουν ακολουθήσει δεν έχει καταφέρει ακόμη να γίνει πλούσια.
Με τους Ινδούς να βιώνουν σοσιαλιστικά πειράματα, τους Κινέζους προσηλωμένους στον κομουνισμό και την Ανατολική Ευρώπη κάτω από την Σοβιετική μπότα ήταν εύκολο για τις δημοκρατικές χώρες όπου κυριαρχούσε η Ελεύθερη Οικονομία να χτίσουν κοινωνίες πιο παραγωγικές, πιο πλούσιος και πιο δίκαιες.
Τυπικά, η Λατινική Αμερική ανήκε και αυτή στη Δύση αλλά ταλαιπωρούνταν από δικτατορίες και την οικονομική ανικανότητα που τις ακολουθεί.
Έτσι, η παγκόσμια οικονομική αρένα έμοιαζε με μάχη όπου όλοι εκτός των Δυτικών αγωνίζονταν με βαρίδια στα πόδια τους.
Οι κοινωνίες όμως αλλάζουν. Οι Ινδοί εγκατέλειψαν τα σοσιαλιστικά πειράματά τους και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μπήκαν δυναμικά στο διεθνές εμπόριο. Το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι με θεαματικά αποτελέσματα, ενώ τελευταίοι ακολούθησαν οι Ανατολικοευρωπαίοι και οι πρόσφατα εκδημοκρατισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον το πλεονέκτημα της συμμετοχής στο κλαμπ των λίγων χωρών που διαθέτουν το καλύτερο παραγωγικό σύστημα. Ο πλανήτης ολόκληρος έχει γίνει πεδίο δημιουργίας και διεθνούς ανταγωνισμού.
Όταν όμως οι άλλοι φροντίζουν για καλύτερη παιδεία, σύγχρονη δημόσια διοίκηση και αποδοτικές οικονομίες εμείς αναλωνόμαστε στην προστασία των προνομίων μερικών οργανωμένων ομάδων και ζούμε με όνειρο μια θεσούλα στο δημόσιο.
Όσο δεν αλλάζουμε μυαλά λοιπόν θα γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί. Το αστείο όμως είναι πως θα κατηγορούμε τους ξένους γι’ αυτό και θα έχουμε δίκιο. Γιατί αυτοί άλλαξαν και έγιναν καλύτεροι, ενώ εμείς μείναμε στα ίδια και μας άφησαν πίσω.

φωναζει ο κλεφτης.....

Διεκδικεί αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ

Στο Πρωτοδικείο η αγωγή του Αντρίκου Παπανδρέου κατά Καμμένου για τα CDS

  


Αθήνα
Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου άρχισε την Πέμπτη η εκδίκαση της αγωγής που έχει υποβάλει ο Αντρίκος Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, σε βάρος του Πάνου Καμμένου, για όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί εμπλοκής του σε αγοραπωλησίες ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Ο κ. Παπανδρέου διεκδικεί ως αποζημίωση για ηθική βλάβη από τον κ. Καμμένο ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ, μετά από δηλώσεις του βουλευτή περί συμμετοχής του στο στελεχιακό δυναμικό επενδυτικής εταιρίας που αγόρασε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ασφάλιστρα κινδύνου, ενώ η χώρα όδευε προς τον μηχανισμό στήριξης, αναμένοντας την εκτίναξη των spreads.

Στο δικαστήριο είπε πως πράγματι υπήρξε σύμβουλος στην επίμαχη και σε άλλες εταιρείες, αλλά τόνισε ότι ποτέ δεν θα έδινε εσωτερική πληροφόρηση, που θα έθετε σε κίνδυνο τη χώρα του.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο αντίδικός του πολιτικός τον χαρακτηρίζει «οικονομικό δολοφόνο» με «απώτερο στόχο η 'μάχη' του με την οικογένεια Παπανδρέου, την οποία εμφάνισε ως 'πηγή διαπλοκής στη χώρα' να του αποφέρει ψήφους».

Σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες ο ενάγων σημείωσε: «Ήρθα εδώ να υπερασπιστώ την τιμή μου και την τιμή της οικογένειάς μου και να απαντήσω στις συκοφαντίες και τα ψεύδη».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε στο δικαστήριο ότι για την υπόθεση των CDS διεξάγεται ποινική προκαταρκτική εξέταση με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορεί να απειλείται με αγωγές ο κοινοβουλευτισμός. Δεν μπορεί να απειλείται ο βουλευτής, όπως απειλούνται και οι δικαστές, όπως έκανε χθες ο αδελφός του Αντρίκου Παπανδρέου, Γιώργος, που απείλησε τους οικονομικούς εισαγγελείς. Έκανα το καθήκον μου ως βουλευτής και ως πολίτης. Διατάχθηκε έρευνα για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Αντρίκου Παπανδρέου. Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και προσπαθούν να φιμώσουν τη Βουλή.»

Ο κ. Καμμένος ανέφερε, επίσης, ότι κατέθεσε έγγραφα για τον αντίδικό του και τη σύζυγό του, σύμφωνα με τα οποία «δηλώνουν εισόδημα 50.000 ευρώ και φαίνεται ότι έχουν έξοδα από κάρτες 400.000 ευρώ».

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικασία ο κ. Καμμένος ανέφερε πως ο κ. Παπανδρέου «ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι εργαζόταν για την επενδυτική τράπεζα UNIGESTION, η οποία πόνταρε στην πτώχευση της Ελλάδας παίζοντας CDS. Παραδέχθηκε, ουσιαστικά, τα στοιχεία που προσκομίσαμε και το έκανε αυτό για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία κέρδισαν από την τεράστια πτώση την οποία αισθάνθηκαν στο πετσί τους οι Έλληνες πατριώτες.»

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η σημερινή υπόθεση «σε συνδυασμό με την εξέλιξη που είχαμε με την κ. Γεωργαντά, ότι δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνστανίνου, μαζί με άλλους συνεργάτες, σχεδίασαν την αλλοίωση των οικονομικών στοιχείων για να οδηγηθεί η χώρα στο ΔΝΤ, σε συνδυασμό βέβαια και με τη συμπεριφορά διεθνών κερδοσκόπων, φθάνει πια να διεκδικήσουμε, ως Έλληνες, την ακύρωση των διεθνών συμβάσεων των μνημονίων και την απόδειξη ότι η πατρίδα μας με δόλο και σχεδιασμό κάποιων, όπως ομολογούν πια και οι ίδιοι οι κ. Λοβέρδος και Κατσέλη, οδηγήθηκε σε αυτήν τη στενωπό».

Ποια τα οφέλη από την κατανάλωση κακάο

Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και το κρύο μας οδηγεί σε μια «ζεστές» διατροφικές επιλογές το κακάο είναι ένα υπέροχο και γευστικό ρόφημα. Εκτός όμως από την γεύση το κακάο προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από ευεργετικά στοιχεία.

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα. Η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.

Μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών προσδίδουν στο κακάο υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίων, συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από την προστασία έναντι της δράσης των ελεύθερων ριζών, μελέτες αποδίδουν στο κακάο δράση αντικαρκινική, αντιγηραντική και ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Μια άλλη μελέτη επίσης υποστηρίζει ότι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για τον βήχα. Το κακάο περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Το μόνο που πρέπει να προσέχει κανείς είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θερμίδων στην ημερήσια διατροφή μας.

Πηγή: healthpress.gr