μεταφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ελληνες φεύγουν για δουλειές στο Κατάρ

Μέσα σε λίγα χρόνια πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών στο Εμιράτο του Περσικού Κόλπου
Σε παλαιότερες δεκαετίες οι επενδύσεις από το εξωτερικό και η οικονομική βοήθεια, ανεξάρτητα από την πολιτική σκοπιμότητα που τα συνόδευε, είχαν συνήθως αμερικανικό ονοματεπώνυμο. Από την εποχή που η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης η εξωτερική βοήθεια και οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα συνοδεύονταν από ορολογία όπως «πακέτο Ντελόρ» και «Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης». Εδώ και λίγα χρόνια, ειδικά μετά την ένταξη της χώρας στα μνημόνια, η ελπίδα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έρχεται από ανατολικότερα. Κίνα, Ρωσία, Αραβική χερσόνησος. Περισσότερο από τις πραγματικές  προοπτικές για κάτι τέτοιο, οι ελπίδες αυτές αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την επικρατέστερη άποψη για το «πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ζεστό χρήμα» σε παγκόσμιο επίπεδο. Την εβδομάδα που πέρασε ο έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Εμιράτο του Κατάρ αναζητώντας επενδύσεις. Προς το παρόν, πάντως, υπάρχει περισσότερο διαρροή ανθρώπινου δυναμικού προς τη χώρα του Περσικού κόλπου παρά επενδύσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στο Facebook
Η σελίδα στο Facebook «Greeks in Qatar» αριθμεί 275 μέλη. Στους κανόνες λειτουργίας της πρώτο απ' όλα αναφέρεται το εξής: «Παρακαλώ πολύ μην ποστάρετε ερωτήσεις σχετικά με διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αγγελίες και θέσεις εργασίας…(παραπέμπει σε άλλη σελίδα). Ισως και μόνο αυτή η ένδειξη να αρκεί για να επιβεβαιώσει την πρόθεση που δείχνουν αρκετοί συμπατριώτες μας να μεταναστεύσουν στην Αραβική χερσόνησο.
Ο κ. Νεκτάριος Μπαρούνης ζει στην Ντόχα εδώ και περίπου πεντέμισι χρόνια.   Εργάζεται στην κρατική εταιρεία πετρελαίου. «Ο αρχικός μου σχεδιασμός ήταν να μείνω εδώ τρία με τέσσερα χρόνια το πολύ. Βέβαια, όσο περνούσε ο καιρός εδώ τόσο χειροτέρευαν τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Κατά κάποιον τρόπο μπορώ να πω πως ήμουν τυχερός που ήρθα εδώ προτού ξεσπάσει η κρίση». Το τελευταίο διάστημα  δέχεται τηλέφωνα και e-mails από συμπατριώτες μας που αναζητούν μια δουλειά στο Κατάρ. «Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ανθρώπους με προσόντα, κυρίως μηχανικούς, για τους οποίους, ακόμη και αν έχουν δουλειά στη χώρα μας, κίνητρο είναι οι πολύ υψηλές αμοιβές. Απλώς πλέον υπάρχουν και άνθρωποι που έρχονται να κάνουν δουλειές - π.χ. σερβιτόροι σε ξενοδοχεία - και έχουν απλώς πληρωμένη τη διαμονή και μισθούς αντίστοιχους με τους ελληνικούς. Δεν λείπουν και περιπτώσεις ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα ως τουρίστες και προσπαθούν να βρουν επιτόπου δουλειά» σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Ματθαίος Λυγκιάρης, 61 ετών, που κατοικεί με τη σύζυγό του στην Ντόχα και εργάζεται σε έργα που σχετίζονται με την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022. «Αυτό που θα πρότεινα σε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει εδώ είναι να έχει συμφωνήσει από πριν ένα πλήρες πακέτο με λυμένα ζητήματα, όπως η διαμονή. Και βέβαια να είναι αποφασισμένος ότι έρχεται για να δουλέψει. Στον κατασκευαστικό τομέα οι 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο» συμπληρώνει.
Αρχή από το 2004
Το πρώτο κύμα ελληνικής μετανάστευσης  στο Κατάρ χρονολογείται την περίοδο 2004 -2006. Αφορούσε κυρίως ανθρώπους που εργάστηκαν καθ' οιονδήποτε τρόπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και η τεχνογνωσία τους ήταν χρήσιμη για τους Πανασιατικούς Αγώνες που έγιναν στην Ντόχα το 2006. Τότε οι Ελληνες στο Κατάρ δεν ξεπερνούσαν τους 200. Σήμερα, κατά τους μετριοπαθείς υπολογισμούς, έχουν  πενταπλασιαστεί. Στον αριθμό αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο η ελληνική ύφεση, αλλά και η ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζει η αραβική χώρα. Αυτή τη στιγμή το Κατάρ αριθμεί περίπου 1,8 εκατ. κατοίκους (μόνο το 1/5 είναι γηγενείς), αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2006. «Γίνεται μια προσπάθεια ο δημόσιος τομέας της χώρας να "καταριανοποιηθεί". Αυτό δεν είναι εύκολο, δεν υπάρχει ακόμα αρκετό ντόπιο  εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό» λέει ο κ. Μπαρούνης.
«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν να υπάρχουν εργασιακές ευκαιρίες, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα. Η χώρα αναπτύσσεται και μεγαλώνει συνεχώς. Πέρυσι γίνονταν 12.000 εγγραφές νέων αυτοκινήτων την εβδομάδα». Πιστεύει πως οι Καταριανοί όντως ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας. «Απλώς ως νοοτροπία δεν πρόκειται να μπουν στη λογική των διαγωνισμών και των διαπραγματεύσεων».
Για τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Απόστολο Μπόνιο, 30 ετών και εδώ και περίπου τέσσερις μήνες κάτοικο Ντόχας, η μετανάστευση στο Κατάρ ήταν περίπου αναγκαστική επιλογή. «Εργαζόμουν σε εταιρεία στην οποία υπήρχε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές. Εψαχνα να φύγω. Η εταιρεία που δουλεύω τώρα βρήκε το βιογραφικό μου στο Διαδίκτυο. Μου έκανε μια καλή οικονομική προσφορά, δεν το σκέφτηκα καν. Η δουλειά μου εδώ δεν είναι περισσότερο απαιτητική από ό,τι στην Ελλάδα, απλώς υπάρχει πιο καλός καταμερισμός αρμοδιοτήτων. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 500 άτομα. Σε ειδικότητες παραπλήσιες με τη δική μου υπάρχουν περίπου 30 άτομα. Κανένας δεν είναι ντόπιος». Σιγά-σιγά αρχίζει να προσαρμόζεται, όμως πιστεύει πως «σε κάθε περίπτωση η παρουσία μου εδώ θα είναι προσωρινή, με ορίζοντα διετίας. Ακόμη και αν δεν καταφέρω να γυρίσω στην Ελλάδα, θα επιδιώξω να βρω μια δουλειά στην Ευρώπη. Από άποψη κοινωνικής ζωής οι επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες, καμία σχέση με τη χώρα μας».

«Ειδικά για μία γυναίκα που ζει μόνη της, όπως ήταν η δική μου περίπτωση τα δύο πρώτα χρόνια εδώ, πριν παντρευτώ, οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες» λέει η κυρία Ιωάννα Ασλανίδου, που ζει πέντε χρόνια στο Κατάρ και εργάζεται σε διοικητική θέση, επιφορτισμένη με τον επισιτισμό των φοιτητών στο μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας. «Οι σπουδές μου είχαν να κάνουν με τον ξενοδοχειακό τομέα, που επίσης γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη στο Κατάρ. Σχεδόν όλες οι μεγάλες παγκόσμιες αλυσίδες ανοίγουν ξενοδοχεία και επομένως θέσεις εργασίας, με πολύ μεγαλύτερες αμοιβές σε σχέση με την Ευρώπη. Πάντως, εγώ δεν θα πρότεινα σε κάποιον να μετακομίσει εδώ, παρά μόνο αν θέσει ως νούμερο ένα προτεραιότητα τα χρήματα».

Κοινό fund δημιουργούν η Ελλάδα και το εμιράτο
Θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας
Σε νέα ρότα μπαίνουν οι σχέσεις με το Κατάρ μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνοδευόταν από πολυπληθή αντιπροσωπεία ελλήνων επιχειρηματιών. Τα πρώτα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός κοινού fund. Το εμιράτο θα τοποθετήσει 1 δισ. ευρώ στο εν λόγω Tαμείο που θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, με την Ελλάδα να βάζει το αντίστοιχο ποσό. Τον επόμενο μήνα αποστολή του Κατάρ θα έλθει στην Ελλάδα για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.
Οι τομείς που κυριάρχησαν στη συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές. Μάλιστα στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ η ανάθεση της κατασκευής γηπέδου χάντμπολ στον όμιλο Ελλάκτωρ. Παράλληλα η ελληνική αντιπροσωπεία συνυπέγραψε με το Κατάρ μνημόνια  για την πολιτιστική συνεργασία, τον αθλητισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπεγράφη συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν από εκπροσώπους δημοσίων επιχειρήσεων, όπως η ΕΑΒ, η οποία βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση συμφωνίας με το εμιράτο για τη συντήρηση των αμυντικών του συστημάτων.
Ερευνες για κομπίνα της Barclays με το Κατάρ
Ερευνα για να διαπιστωθεί αν η βρετανική τράπεζα Barclays δάνεισε κρυφά τον Ιούνιο του 2008 (εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης δηλαδή) περί τα 6,1 δισ. στερλίνες (πάνω από 7 δισ. ευρώ) στην κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ (Qatar Investment Authority) προκειμένου να αγοράσει μετοχές της τράπεζας και έτσι να στηρίξει την προσπάθειά της να γλιτώσει την κρατικοποίηση διεξάγουν οι βρετανικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times». Επικαλούμενη δύο πληροφοριοδότες που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει ότι τις έρευνες διεξάγουν η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Σοβαρής Απάτης, οι οποίες από το περασμένο καλοκαίρι ερευνούν τη νομιμότητα των διαδικασιών εξεύρεσης έκτακτων πόρων από την Barclays κατά τη διάρκεια της κρίσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: