μεταφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η λογική του παραλόγου (κι όμως) έχει λογική


• Στην έξοδο ο Ζαρντίμ λοιπόν. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στον Ολυμπιακό και χωρίς ακόμη να είναι τίποτα οριστικό την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, θα επιχειρήσω να σταθώ λίγο πιο πίσω από τον καπνό και να δω από πού ξεκίνησε και που καταλήγει η φωτιά.
• Κατ’ αρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αφενός δεν είμαι και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της τακτικής «Κόκκαλη» με τους προπονητές, βάσει της οποίας από τη στιγμή που δεν μπορείς να αλλάξεις 25 παίκτες, αλλάζεις τον προπονητή. Ούτε θεωρώ ότι για τη φετινή εικόνα του Ολυμπιακού, άσχετα με τα αποτελέσματα, φταίει αποκλειστικά και μόνο ο Πορτογάλος, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Είμαι από τους πρώτους άλλωστε που συνιστούσαν -για πολλούς λόγους- ψυχραιμία και υπομονή μετά τις γιούχες στο Καραϊσκάκη και μετά από ορισμένες πραγματικά κακές εμφανίσεις. Τα κείμενα υπάρχουν, μπορείτε να ανατρέξετε.
• Με την ομάδα αήττητη στην Ελλάδα, με καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη και με τα ματς με τη Λεβάντε να βρίσκονται προ των πυλών, το να διώχνεις τον προπονητή δεν θα είναι απλά μια παγκόσμια πρωτοτυπία αλλά εκ πρώτης όψεως δείχνει να είναι μια κίνηση που αποσκοπεί περισσότερο στις εντυπώσεις παρά στην ουσία. Είναι όμως έτσι; Νομίζω πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πίσω από την λογική του παραλόγου που λέει ότι «διώχνουμε τον προπονητή επειδή δεν παίζουμε καλά και ας είμαστε αήττητοι» νομίζω ότι υπάρχει και πραγματική ποδοσφαιρική λογική.
• Με αυτά τα δεδομένα, ακολουθεί βεβαίως και η άλλη όψη του νομίσματος. Με τόσο μεγάλη διαφορά δυναμικότητας/ποιότητας μεταξύ του Ολυμπιακού και των φετινών του αντιπάλων, νομίζω ότι ο Ζαρντίμ κέρδισε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο θα είχε στη διάθεσή του άλλες χρονιές.
• Δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ προφανώς το αυτονόητο ότι η ομάδα δεν χρειάζεται τη μετενσάρκωση του Ρίνους Μίχελς για να παραμείνει αήττητη σε αυτό το πρωτάθλημα μετά από 17 αγωνιστικές. Ούτε βεβαίως ότι ο προπονητής είναι άμοιρος ευθυνών για την ανάλατη και αδιάφορη εικόνα της σε ματς που θα έπρεπε να μπαίνει με το μαχαίρι στα δόντια. Λίγα είναι τα «δύσκολα» (εντός και εκτός εισαγωγικών) φετινά ματς στο πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός ήταν σε όλα από μετριότατος έως κακός.
Η διαφορά δυναμικότητας και η «τελειωμένη» σεζόν
• Νομίζω λοιπόν ότι «κλειδί» στις εξελίξεις είναι η κάκιστη ποιότητα του φετινού πρωταθλήματος. Χάρη σε αυτή ο Πορτογάλος κέρδισε χρόνο, με γνώμονα αυτή δείχνει ο Ολυμπιακός να παίρνει την απόφαση να τον αλλάξει θεωρώντας ότι ο ρόλος του προπονητή δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την έως τώρα πορεία της.
• Εκτιμώ ότι με το να απομακρύνει τον προπονητή καταμεσής της περιόδου, ο Ολυμπιακός δεν έχει καν στο μυαλό του τη φετινή χρονιά. Είναι κοινό μυστικό ότι ακόμη και οι φανατικότεροι υποστηρικτές του Ζαρντίμ στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο θεωρούν ότι ο 38χρονος τεχνικός δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα της ομάδας.
• Έτσι, από τη στιγμή που ο σύλλογος θεωρεί ότι η ομάδα ναι μεν μπορεί να τελειώσει το πρωτάθλημα αήττητη με τον συγκεκριμένο προπονητή στον πάγκο της αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο για να βελτιώσει την εικόνα της και το ποδόσφαιρο που παίζει, βάζει μπρος για την αντικατάστασή του από τον Ιανουάριο.
• Θεωρώ ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχουν συνυπολογίσει προσεκτικά τα συν και τα πλην. Προφανώς υπάρχουν και τα δύο κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή στον πάγκο καταμεσής της περιόδου. Και από τη στιγμή που το θέμα προχωρά, ο Ολυμπιακός σαφέστατα εκτιμά ότι τα θετικά που θα προκύψουν θα είναι περισσότερα. Και τα σημαντικότερα από αυτά δεν αφορούν καν στη φετινή περίοδο. Όπως προανέφερα, η σταθερά που οδηγεί τις εξελίξεις στον Ολυμπιακό είναι η τεράστια διαφορά δυναμικότητάς του από τους αντιπάλους. Μοιραία, νομίζω ότι η διοίκηση έχει στο μυαλό της πως άσχετα με το ποιος θα είναι στον πάγκο από εδώ και στο εξής, το φετινό πρωτάθλημα όχι απλά δεν χάνεται αλλά ούτε καν… χαρίζεται ακόμη και αν κατεβάσει την ομάδα Νέων. Η σεζόν για τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα θεωρείται «τελειωμένη» και αυτό δεν είναι θέμα άποψης. Είναι θέμα αριθμών. Ένα το κρατούμενο λοιπόν.
• Δεύτερον, όσον αφορά στο Europa League, τα πράγματα είναι εξίσου απλά. Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έχει θέσει σαν αποκλειστικό στόχο της σεζόν το νταμπλ και το «ότι καλύτερο» στην Ευρώπηη αλλαγή προπονητή δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει κάτι. Ο Ολυμπιακός θα πάει στα ματς με τη Λεβάντε για αυτό το «ότι καλύτερο» ούτως ή άλλως, είτε στον πάγκο είναι ο Ζαρντίμ, είτε ο Μουρίνιο, είτε ο Νικοπολίδης, είτε ο Στρατόπουλος. Ναι, εγώ ντε.
• Πιο απλά; Η αλλαγή προπονητή δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχει αντίκτυπο στους φετινούς στόχους του Ολυμπιακού. Κάπου εκεί είναι που έρχονται και… κουμπώνουν τα «συν» που προφανώς συνυπολόγισε ο σύλλογος. Τι θα συμβεί από εδώ στο εξής με μια αλλαγή προπονητή; Αφενός, οι παίκτες θα πάρουν το δεύτερο… σερί μήνυμα ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και πως θα πρέπει να σοβαρευτούν. Στον Ζαρντίμ άλλωστε παράλληλα χρεώνεται και το… χάσιμο των αποδυτηρίων. Ο Ολυμπιακός θεωρεί ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πειθαρχία στο ποδοσφαιρικό τμήμα και η αλλαγή προπονητή θα επιφέρει αλλαγές και στον τομέα αυτό. Αν μάλιστα αληθεύουν τα σενάρια ότι το πιο δυνατό όνομα που έχει στα χέρια του ο Ολυμπιακός είναι αυτό του Γκρεγκόριο Μανθάνο, ο οποίος είναι λάτρης της… σιδηράς πειθαρχίας, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τη σκέψη του συλλόγου.
• Επιπλέον, υπάρχει το… θεματάκι της… επόμενης σεζόν. Αν ο Ολυμπιακός πιστεύει ότι η φετινή σεζόν είναι ήδη «τελειωμένη», τότε δια της ατόπου απαγωγής μας μένει η… επόμενη. Με μια αλλαγή προπονητή το καλοκαίρι, θα έχουμε πιθανότατα τα ίδια με το περασμένο το οποίο είναι ακόμη φρέσκο στο μυαλό των ερυθρόλευκων. Ο Ολυμπιακός έχει παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη στον σχεδιασμό της τρέχουσας σεζόν και ο κύριος λόγος που οδήγησε σε αυτά ήταν το ότι ο Ζαρντίμ δεν είχε στη διάθεσή του όλη την ομάδα για το διάστημα που θα επιθυμούσε, ενώ παράλληλα έπρεπε να ξοδέψει μεγάλο μέρος της προετοιμασίας μαθαίνοντας το υλικό που έχει στα χέρια του. Ενδεχόμενη λοιπόν αλλαγή προπονητή το καλοκαίρι θα οδηγήσει στα ίδια θέματα. Θα χρειαστεί και πάλι αρκετός χρόνος για να μάθει την ομάδα του, μοιραία θα πάνε πίσω χρονικά και οι μεταγραφές, οι αποχωρήσεις και όλα τα σχετικά που ακολουθούν.
• Όλα τα παραπάνω, ο Ολυμπιακός τα γλιτώνει με το να δώσει τα κλειδιά στο νέο προπονητή από τώρα.Έτσι, θα έχει στη διάθεσή του 4-5 μήνες να… παίξει, να πειραματιστεί, να αναγνωρίσει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του ρόστερ και το καλοκαίρι να είναι ήδη έτοιμος για να ξεκινήσει προετοιμασία γνωρίζοντας όλα όσα πρέπει να ξέρει για την ομάδα του. Αν σε αυτό το διάστημα καταφέρει να κάνει κάτι στην Ευρώπη και να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας, τότε προφανώς θα μιλάμε για διπλή και τριπλή «νίκη». Win-win situation που λένε και στο χωριό μου.
• Σαν… μπόνους στην υπόθεση, θα ήμουν αφελής αν δεν συνυπολόγιζα και κάτι άλλο. Τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας. Από το γεγονός ότι ο Κώστας Μήτρογλου παραμένει δεύτερη επιλογή την ώρα που είναι προφανές ότι μπορεί να παίζει μαζί με τον Τζιμπούρ, μέχρι τον παραγκωνισμό ή τέλος πάντων τη μη αξιοποίηση παικτών όπως ο Φετφατζίδης, ο Βλαχοδήμος, ο Φέισα. Πιθανότατα ο Ολυμπιακός θεωρεί ότι η ομάδα δεν λειτουργεί με το πόδι στο γκάζι όσον αφορά στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της και αυτό μοιραία χρεώνεται στον Ζαρντίμ.
• Καταλήγοντας, επισημαίνω ξανά τα δύο σημεία που νομίζω κάνουν τη διαφορά στη διαφαινόμενη απομάκρυνση Ζαρντίμ. 1) Η διαφορά ποιότητας του Ολυμπιακού από τους αντιπάλους του και 2) η πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος προπονητής δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει την εικόνα της ομάδας. Αυτά είναι που οδηγούν τις εξελίξεις και άσχετα με το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την τακτική της διοίκησης ή με το αν θεωρεί ότι ο Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν έχει δείξει πλήρως τι είδους δουλειά μπορεί να κάνει στον Ολυμπιακό, το δεδομένο παραμένει ότι ο σύλλογος παίρνει μια απόφαση-τομή η οποία μέσα στη λογική του παραλόγου της, έχει και… κανονική λογική. Το αν αυτή αποδειχθεί σωστή και ο σύλλογος τελικά δικαιωθεί, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο…
Το μερίδιο της ευθύνης
Μια απλή ερώτηση, χωρίς να μασάμε τα λόγια μας: τον Λεονάρντο Ζαρντίμ ποιος τον διάλεξε; Ποιος μελέτησε το προφίλ του, ποιος εντόπισε τι είδους ποδόσφαιρο παίζουν οι ομάδες του, τι είδους δουλειά κάνει και ποιος έκρινε ότι ο συγκεκριμένος προπονητής είναι ο καταλληλότερος για τον Ολυμπιακό; Προσοχή, δε λέω αν είναι ή δεν είναι. Ρωτάω απλά ποιος είναι αυτός που βαρύνεται με την απόφαση της πρόσληψής του.
Γιατί προφανώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης ούτε έχει τις ειδικές ποδοσφαιρικές γνώσεις, ούτε τον χρόνο να κάνει… solo scouting σε προπονητές ανά την Ευρώπη. Κάποιος/οι μέσα στον Ολυμπιακό είναι αυτοί που πήραν την απόφαση να προωθήσουν την περίπτωσή του στον πρόεδρο προκειμένου να προσληφθεί τελικά ένας προπονητής που από το πρώτο μέχρι το τελευταίο παιχνίδι της έως τώρα καριέρας του, ουδέποτε θάμπωσε τα πλήθη με το φαντεζί ποδόσφαιρο που δίδασκε. Οι ομάδες του έκαναν συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο, άλλες φορές πετύχαιναν, άλλες όχι αλλά το βέβαιο είναι ότι η δουλειά του ήταν ξεκάθαρη και πολύ συγκεκριμένη.
Όποιος/οι λοιπόν βρίσκεται πίσω από την επιλογή του Ζαρντίμ το περασμένο καλοκαίρι, έχει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ μερίδιο ευθύνης με τον Πορτογάλο για την έως τώρα εικόνα της ομάδας. Καθαρά και ξάστερα. Και ακόμη και αν θεωρητικά η τελική επιλογή βαραίνει το «κεφάλι», δηλαδή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι είναι μαγκιά του που από τη στιγμή που θεωρεί την επιλογή Ζαρντίμ λανθασμένη (άσχετα με το αν εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος συμφωνεί ή διαφωνεί) παρεμβαίνει δυναμικά σε αυτό το σημείο, αναγνωρίζει το λάθος και παίρνει την απόφαση για αλλαγή. Από εκεί και πέρα, είπαμε: αν η απόφαση αποδειχθεί σωστή, θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: